24.514 umirovljenika prima mirovinu manju od najniže

Hrvatska uvrštena na top listu umirovljeničkih rajeva
Photo Credit: Canva

Mirovina 24.514 umirovljenika, koja im je određena prema mirovinskom stažu i plaći, a manja je od trenutnog iznosa najniže mirovine, povećava se na iznos najniže mirovine, a svima će biti isplaćena i razlika od prosječno 119.62 eura, doznaje se od saborskog zastupnika Silvana Hrelje.

Isplata razlike počinje danas i bit će im isplaćena s mirovinom, prenosi Index

Hrelja pojašnjava kako se time povećava broj korisnika najniže mirovine, no zapravo se poštuje zakon prema kojemu se najniža mirovina određuje kao povoljnija ako je viša od mirovine po broju godina staža.

“S obzirom na to da je najniža mirovina povećana nekoliko puta, na moju inicijativu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje provjerio je mirovine 106.651 umirovljenika koje su bile blizu iznosa najniže mirovine te je utvrđeno da njih 24.514 prima mirovinu manju od najniže. Oni će dobiti zaostatke i njihova mirovina će biti korigirana na više”, istaknuo je Hrelja

Povećanje u prosjeku iznosi od dva do pet eura. “Nije puno, ali zašto bi netko bio na bilo koji način oštećen i dobivao manje od najnižeg zajamčenog iznosa”, kaže Hrelja. Za isplatu razlike osigurano je 2.9 milijuna eura ili oko 22 milijuna kuna. Od 1. siječnja 2023. vrijednost najniže mirovine za jednu godinu mirovinskog staža iznosi 11.19 eura (84.31 kune).

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide