Alarmantni porast nasilja nad djecom

Alarmantni porast nasilja nad djecom
ilustracija

Prema informacijama koje navodi Glas Istre, uznemirujuće statistike izvješća pravobraniteljice za djecu za 2023. godinu otkrivaju alarmantni porast nasilja nad djecom u Hrvatskoj. Dok obiteljski dom i škola trebaju biti sigurna utočišta, sve više se pokazuje da to, nažalost, nije slučaj. S porastom broja kaznenih djela na štetu djece za više od 22% u odnosu na prethodnu godinu, zajednica se suočava s hitnom potrebom za djelovanjem.

U 2023. godini, zabilježeno je 6.409 kaznenih djela protiv djece, uključujući 434 slučaja teškog fizičkog nasilja i 745 kaznenih djela spolnog zlostavljanja. Suočeni smo s duboko uznemirujućim trendom povećanja obiteljskog i vršnjačkog nasilja, što ukazuje na potrebu za većim ulaganjima u sustave obrazovanja, pravosuđa, socijalne skrbi i zdravstva.

Kako piše Glas Istre, pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević snažno apelira na zajednicu da preuzme odgovornost za zaštitu svojih najmlađih članova. Naglasak je na nužnosti brige o svakom djetetu “kao o kapi vode na dlanu”, posebno onima koji su u otežavajućim životnim okolnostima. Djeca koja trpe zbog kršenja njihovih prava, bilo da je riječ o nasilju, nedostatku odgovarajuće roditeljske skrbi ili siromaštvu, zaslužuju punu pažnju i podršku društva.

Iako postoje pozitivni pomaci, poput uvođenja novog Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, pravobraniteljica upozorava na nedostatno prihvaćanje prijedloga za poboljšanja. Između ostalog, ističe potrebu za regulacijom rada dječjih igraonica koje ostaju “izvan radara” nadzornih tijela, čime se potencijalno izlažu djeca dodatnim rizicima.

Kako navodi Glas Istre, suočeni smo s trenutkom kada je hitno potrebno zajednički raditi na stvaranju sigurnijeg okruženja za našu djecu, osiguravajući da se njihova prava poštuju i štite na svakom koraku. Samo zajedničkim naporima možemo se nadati prevladavanju ovog duboko ukorijenjenog problema i stvaranju svijeta u kojem svako dijete raste u sigurnosti i ljubavi.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide