Čeka nas vrući vikend i vrhunac vala u ponedjeljak

Hrvatska je i dalje u petom ovogodišnjem toplinskom valu koji će, kako je za Telegram prognozirala meteorologinja televizije N1 Tea Blažević, potrajati do utorka. Za danas je prognozirala stabilno i pretežno vedro vrijeme u većini Hrvatske i rekla nam kako smo sinoć imali iznimno visoke temperature.

“Tako je bilo osobito duž Jadrana, usred fenskog udara bure temperatura se nije spuštala ispod 25°C negdje i 30°C”, rekla nam je. Kazala je i kako će danas u nastavku dana biti sunčano, vruće i vrlo vruće s temperaturama od 32°C do 38°C te kako će najtoplije biti u unutrašnjosti Dalmacija. Na Jadranu će maestral donijeti dašak svježine s mora, ali bit će slab.

Danas je, dodala je, potkraj dana moguća umjerena naoblaka u dijelovima Hrvatske na granici sa Slovenijom, ali je za to vjerojatnost mala. “Do kraje tjedna promjene nema, bit će sunčano i vedro”, kazala je.

U ponedjeljak vrhunac toplinskog vala, u utorak promjena s nevremenom
Tea Blažević je za ponedjeljak prognozirala vrhunac toplinskog vala, rekavši kako bi se temperature mogle popeti i do 40°C i to u Slavoniji, Baranji i Srijemu te u unutrašnjosti Dalmacije.

No, nakon toga nam stiže promjena vremena koja će, čini se, biti popraćena grmljavinskim nevremenom i neverinima. “Sve je izglednije da u utorak stiže brza intenzivna promjena vremena. Hladna fronta stiže sa sjeverozapada i gotovo su sigurne burne reakcije, lokalno izraženija nevremena”, kazala je.

Dodala je kako je to najizglednije kontinentalno ali i da se na moru ne mogu isključiti nevere, pa možda i pijavice, a na kontinentu snažni naleti vjetra, grmljavina i tuča. “Doći će do pada temperatura”, kazala je Blažević i dodala kako će se o promjeni više znati u danima pred nama.

Na snazi je i upozorenje na toplinske valove
DHMZ je izdao upozorenje na toplinske valove prema kojem se vidi da će od sutra opasnost od toplinskog vala biti u cijeloj zemlji. Danas će najgore biti na području Splita gdje će biti vrlo velika opasnost, dok preostale dane, zaključno s utorkom na snazi ostaje velika opasnost. Velika opasnost proglašena je i za Dubrovnik, svaki dan od danas pa do srijede. Na području Rijeke će također biti velika opasnost, sve do utorka kada opasnosti više neće biti. Na području Knina je velika opasnost do ponedjeljka kada će, kako se zasad čini, biti najtoplije jer je tada proglašena vrlo velika opasnost.

Za područje Gospića je od danas pa do ponedjeljka umjerena opasnost, dok je u utorak velika opasnost. Za Karlovac danas nema opasnosti toplinskog vala, ali već od sutra pa do ponedjeljka je opasnost umjerena. U ponedjeljak je opasnost velika. Identična situacija je i na području Osijeka. Za Zagreb je od danas do ponedjeljka proglašena umjerena opasnost, da bi ona u ponedjeljak bila velika.

Za utorak u najvećem dijelu zemlje osim središnjeg i južnog Jadrana nema upozorenja na toplinski val, što se poklapa s najavom promjene vremena meteorologinje televizije N1. Dodajmo ovome da je i meteoalarm izdao upozorenja zbog ekstremnih temperatura diljem zemlje, a njihova upozorenja odnose se na područja za koja je DHMZ proglasio opasnost do toplinskog vala donosi Telegram.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
19/10/2021, 19:54
Umag
 

Oblačno
14°C
Subjektivno: 14°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vjetra: 4 km/h IJI
Naleti vjetra: 4 km/h
Izlazak sunca: 07:28
Zalazak sunca: 18:13