Članovi rumunjske zajednice u Rijeci obilježili Dan rumunjskog jezika

Pripadnici rumunjske nacionalne manjine23. rujna su u prostorima Zajednice Talijana u Rijeci prigodnim programom obilježili Dan rumunjskog jezika. 

Uz obraćanje Aline Dobrescu, jedne od organizatora i predsjednice Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj, događaj je upriličen mnoštvom kulturno-umjetničkog i edukativnog sadržaja kroz koji su predstavljene kultura i tradicija rumunjskoga naroda.

Činjenica kako se obilježavanje Dana rumunjskog jezika odvilo tik do Istre, područja gdje segovori istrorumunjski dijalekt, obilježila je čitavo okupljanje. Više o istrorumunjskom, dijalektu kojim danas govori svega 200 ljudi, zbog čega ga je UNESCO uvrstio na popis jezika kojima prijeti velika opasnost od izumiranja, govorio je dr. sc. Petar Radosavljević s Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakultetu u Zagrebu. Nakon teorijskog dijela, uslijedio je istrorumunjski u obliku posebnog nastupa koji su pripremili učenici iz O.Š. Ivana Gorana Kovačića u Čepićima, malenog sela na sjeveroistoku Istre, gdje uče i njeguju posebnosti ovog dijalekta.

„Dan rumunjskog jezika još je jedna prilika koja nas je okupila i potaknula da govorimo o svom jeziku, temeljnom obilježju našeg naroda. Također, i danas smo slavili naše specifičnosti kojima se ponosimo i koje njegujemo, iako smo daleko od naše zemlje i integrirani u svakodnevicu koju smo pronašli u Hrvatskoj, u našim novim domovima. Posebno mi je drago što su današnji događaj upriličili oni najmlađi te tako pokazali da je naš jezik, pa čak i najugroženiji dijalekt, uz njih siguran“, izjavila je u povodu okupljanja zajednice Alina Dobrescu, predsjednica Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj.

Program su dodatno upriličili mladi glazbenici i zboraši, kao i posebne gošće koje su u ovom povodustigle iz Bukurešta – studenti Nacionalnog sveučilišta za kazalište i kinematografiju „I.L. Caragiale“ izveli su predstavu s marionetama i oduševili publiku svojim nastupom.

Kako Rumunji njeguju svoju kulturu, tradiciju i jezik u zemlji u kojoj su pronašli svoj novi dom, prezentirao je Goran Čolakhodžić predstavljajući najnovije izdanje magazina Verso.

Rumunji u svijetu, Rumunji u Hrvatskoj

Rumunjskim jezikom u svijetu govori 28 milijuna ljudi.

Rumunji su u Republici Hrvatskoj jedna od 22 priznate nacionalne manjine i, iako prema posljednjem popisu stanovništva njih 475 stanuje na ovim prostorima, procjenjuje se kako je ovdje novi dom pronašlo njih više od dvijetisuće. O njegovanju rumunjske kulture u Hrvatskoj te okupljanju zajednice brine Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj kroz svoja sjedišta u Zagrebu, Splitu i Rijeci i brojne suradnje s veleposlanstvom i obrazovnim institucijama.

Istočnu skupinu romanskih jezika tvore tri dijalekta, među kojima se nalazi i istrorumunjski – idiom kojim se od 16. stoljeća govori u nekoliko sela na sjeveroistoku Istre.

Rumunjski jezik prvi je put u Hrvatskoj predavao poznati lingvist Petar Skok, dvadesetih godina 20. stoljeća, no studij rumunjskog jezika utemeljen je tek 2003. Godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za romanistiku, a izvodi ga Katedra za rumunjski jezik i književnost.

***

O Udruzi Rumunja u Republici Hrvatskoj
Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj nevladina je organizacija koja štiti društvene interese Rumunja u Republici Hrvatskoj te pomaže u promicanju, razvoju i unapređenju hrvatsko-rumunjske suradnje. Rumunjsku zajednicu u Hrvatskoj velikom većinom čine rumunjski građani koji su se u Hrvatskoj doselili nakon 1990. godine.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide