Europa daje 600 milijuna eura za nove protupožarne avione. Dio će ih biti u Hrvatskoj

Europa daje 600 milijuna eura za nove protupožarne avione. Dio će ih biti u Hrvatskoj
Foto: vecernji.hr

Europska komisija sa 600 milijuna eura financira kupnju 12 novih protupožarnih zrakoplova koji će biti smješteni u šest država članica – Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj, objavljeno je u ponedjeljak u Bruxellesu, javlja Glas Istre.

Novi zrakoplovi koristit će se za gašenje požara diljem Europske unije, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada su životi, domovi i sredstva za život sve više ugroženi šumskim požarima velikih razmjera, navodi Komisija. Isporuka novih zrakoplova započet će 2027. godine.

Prije pet godina Europska komisija nadogradila je mehanizam civilne zaštite EU-a i uspostavila sustav rescEU, koji uključuje flotu protuporažnih zrakoplova i helioptera.

EU namjerava uspostaviti stalnu vatrogasnu flotu, a u međuvremenu dok ta stalna flota ne postane operativna, koriste se zrakoplovi država članica, a operativni troškovi kada sudjeluju u gašenju požaru idu na teret europskog proračuna.

Povjerenik za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič sudjeluje u ponedjeljak u Zagrebu na svečanosti potpisivanja ugovora za nabavku vatrogasnih zrakoplova između hrvatke Vlade i kanadske tvrtke tvrtke Canadian Commercial Corporation. Sličan ugovor jučer je potpisala i grčka vlada.

“Čestitam Hrvatskoj i Grčkoj, koje su prve potpisale ugovore o nabavi zrakplova koji će činiti novu generaciju europskih protupožarnih zračnih kapaciteta”, kaže se u izjavi povjerenika Lenarčiča.

Lenarčič ističe da je ovo je važan korak u nabavi zrakoplova koji će pomoći u zaštiti građana ne samo u Hrvatskoj i Grčkoj nego i diljem Europe.

EU osigurava koordinirani pristup u sprječavanju, pripremi i odgovoru na šumske požare kada nacionalni kapaciteti nisu dovoljni za gašenje požara. Države članice mogu zatražiti pomoć Mehanizma za civilnu zaštitu EU-a kada razmjeri šumskog požara premašuju njezine mogućnosti za gašenje.

Izvor: Glas Istre

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide