U dalmatinskim akvatorijima oduzeto više od 400 ilegalnih alata

eurostar umag ilegalne mreže
Photo credi: HRT

Ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, u suradnji s roniocima Obalne straže, provodi akciju kontrole pasivnih ribolovnih alata u akvatoriju Pelješca, Hvara i Ploča. Od ponedjeljka su oduzeli više od 400 neoznačenih i nepropisnih vrša i mreža, javlja HRT.

Na ovu vršu u moru ispred Ploča vlasnik je, čini se, zaboravio. Ribarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i ronioci Obalne straže u potrazi su upravo za takvim, nepropisno postavljenim ribolovnim alatom.

– Iz mora je upravo izuzet klopkasti ribolovni alat, koji uopće nije označen, znači, ovo malo pluto je bilo smješteno ispod morske površine i može ga naći samo onaj koji ga je bacio. Znači, neoznačeni i ispod propisane minimalne veličine oka od 32 milimetra, evo vidimo da je ovo veličina oka od 28 milimetara rekao je Jenko Franceschi, viši ribarski inspektor u Ministarstvu poljoprivrede.

Akcija je počela u ponedjeljak, a obuhvaćeno je podmorje Hvara, Pelješca, Ploča i rijeke Neretve.

– Cijeli Jadran je specifikum zbog svojih otoka, pa je i zbog toga imate područja koja su razvijenija, gdje je više pučanstva, gdje je više ljudi i tako dalje, pa onda imate više tako nekakvih ilegalnih akcija i tako, rekao je kap. kor. Ante Silić, zapovjednik ophodnog broda Obalne straže RH “Faust Vrančić”.

U ovoj je akciji zaplijenjeno nešto više od 400 komada različitog ribolovnog alata, namijenjenog uglavnom lovu na jegulje, poslasticu neretvanskog kraja, izvijestila je Ivana Brailo Drnas.

Minimalna kazna za neoznačivanje ribolovnog alata je dvije tisuće kuna. Za ribolov na zabranjenom području i nepropisno izrađen alat kazna se penje na pet tisuća kuna.

– Vlasnici, najčešće, ukoliko nam se ne jave u roku od 24 sata, dva dana, oni se i ne javljaju, jer ne žele ući u daljnji postupak, postupanje prema njima, koje može završiti prekršajnim nalogom ili optužnim prijedlogom, dodaje Franceschi.

Najveći dio oduzetog alata stoga će biti uništen, a brodovi Ministarstva poljoprivrede i Obalne straže zaplovit će u iduću ovakvu akciju.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide