Evo kakve su cijene goriva u susjedstvu i po Europi

Evo kakve su cijene goriva u susjedstvu i po Europi

Cijene goriva u Hrvatskoj u posljednje vrijeme neumoljivo rastu, a sad su već dosegle rekordnu razinu. Cijena litre benzina Eurosuper 95 prešla je 11 kuna, a litre dizela 11.5 kuna, javlja Index.

Prosječni spremnik od 50 litara dizela sad je skuplji za čak 20 kuna, a spremnik od 50 litara benzina je skuplji za prosječnih 13 kuna. Samo u posljednjih tjedan dana cijena litre goriva skočila je gotovo za kunu. Čak oko 60% cijene goriva u Hrvatskoj otpada na trošarine i PDV, stoga nije čudno da su cijene toliko visoke.

Unatoč tome, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas je izjavio da vlada trenutno ne razmišlja o snižavanju trošarina.

Premijer Andrej Plenković pravdao se pak na sljedeći način: “Ne možemo biti čarobnjaci. Ne znam dokle te cijene mogu ići. Bila je cijena znatno niža i u proteklih godinu dana, pa smo bili i na sedam-osam kuna po litri, tad nitko nije ništa govorio kako ćemo iz trošarina financirati ceste i brojna druga izdvajanja.”

U svakom slučaju, rekordno poskupljenje dobra je prigoda da usporedimo cijene automobilskog goriva u Hrvatskoj i ostalim zemljama Europe. Poslužili smo se podacima specijalizirane stranice Tolls.eu, koja pak koristi podatke sa stranice Europske komisije i stranica različitih europskih lanaca benzinskih postaja.

Tri kategorije automobilskog goriva koje se uspoređuju su benzin (Eurosuper 95), dizel i ukapljeni naftni plin (LPG). Cijene su navedene u eurima i to od 7. listopada, što su posljednji dostupni podaci.

Unatoč tome, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas je izjavio da vlada trenutno ne razmišlja o snižavanju trošarina. Premijer Andrej Plenković pravdao se pak na sljedeći način: "Ne možemo biti čarobnjaci. Ne znam dokle te cijene mogu ići. Bila je cijena znatno niža i u proteklih godinu dana, pa smo bili i na sedam-osam kuna po litri, tad nitko nije ništa govorio kako ćemo iz trošarina financirati ceste i brojna druga izdvajanja." U svakom slučaju, rekordno poskupljenje dobra je prigoda da usporedimo cijene automobilskog goriva u Hrvatskoj i ostalim zemljama Europe. Poslužili smo se podacima specijalizirane stranice Tolls.eu, koja pak koristi podatke sa stranice Europske komisije i stranica različitih europskih lanaca benzinskih postaja. Tri kategorije automobilskog goriva koje se uspoređuju su benzin (Eurosuper 95), dizel i ukapljeni naftni plin (LPG). Cijene su navedene u eurima i to od 7. listopada, što su posljednji dostupni podaci.
Photo Credit: Index.hr

Što se tiče ostatka Europe, gorivo je daleko najpovoljnije u Turskoj – 0.74 eura za litru benzina i 0.68 eura za litru dizela. Prilično je povoljno i u Moldaviji, Ukrajini, Bugarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj. 

Najskuplje je pak u Nizozemskoj (1.86 za litru benzina) te Danskoj i Norveškoj (1.77). Hrvatska je po cijenama goriva na ovoj ljestvici otprilike na sredini.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
19/10/2021, 19:43
Umag
 

Oblačno
14°C
Subjektivno: 14°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vjetra: 4 km/h IJI
Naleti vjetra: 4 km/h
Izlazak sunca: 07:28
Zalazak sunca: 18:13