Evo što kažu ministrica Brnjac i direktor HTZ-a Staničića o ATP turniru Umag

Danas je u Umagu održana konferencija za medije na kojoj su o dosadašnjim turističkim rezultatima te novom Zakonu o turizmu govorili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te direktor TZ Umaga Milovan Popović.

U nastavku donosimo izjave s konferencije te trenutne turističke rezultate. 

Izjava ministrice Nikoline Brnjac:

“ATP turnir u Umagu svojom tradicijom i sjajnom organizacijom daje izniman doprinos profiliranju Hrvatske i Istre kao TOP turističke destinacije. Sportski turizam jedan je od oblika turizma koji Vlada Republike Hrvatske posebno potiče zbog dodane vrijednosti koju ima u našoj turističkoj ponudi. Kako se u budućnosti ne bismo oslanjali samo na sunce i more te kako bismo se uspješno suočavali s negativnim posljedicama koje prekomjerni turizam može imati na lokalno stanovništvo i okoliš donosimo novi Zakon o turizmu.

Zakon predviđa mjere za ulaganja u proizvode više dodane vrijednosti, unaprjeđenje strukture i kvalitete smještajnih objekata, ulaganje u sportsko-rekreativne, zabavne i ostale sadržaje te u zelenu i digitalnu tranziciju. Važno je naglasiti da su po prvi puta moguće i potpore za ozelenjivanje čarter flote, ulaganja u nautiku i marine, a osobito ulaganja vezana uz očuvanje okoliša. Cilj Zakona o turizmu je očuvanje resursa i prostora, osigurati zadovoljstvo i kvalitetu života lokalnog stanovništva i konkurentnost hrvatskog turizma na globalnoj razini.”

Izjava direktora HTZ-a Kristjana Staničića:

“Zadovoljni smo tijekom sezone, bilježimo poraste i pluseve sa gotovo svih naših emitivnih tržišta na kojima imamo čvrstu i stabilnu poziciju. Trenutno u Hrvatskoj na dnevnoj bazi boravi 1,1 milijun gostiju, na samom smo kraju srpnja u kojem smo ostvarili rast od dva posto u dolascima u odnosu na lanjski srpanj. Uz porast Austrijanaca, Slovenaca, Poljaka u idućim danima očekujemo veći broj Bavaraca s obzirom da su u tom, za nas važnom dijelu Njemačke, započeli školski praznici. Veći priljev gostiju, posebno u Istri, očekujemo i iz Italije jer Talijanima uskoro kreće tradicionalni Ferragosto. Trenutno su u tijeku pojačane promotivne kampanje na tržistu Njemačke, Italije, ali i SAD-a. Veseli nas porast noćenja Amerikanaca od 25 posto u odnosu na lani posebno ako znamo koliko su oni važni gosti za južne dalmatinske destinacije poput Dubrovnika i Splita”.

Dosadašnji dio godine:
U Hrvatskoj je ostvareno preko 11 milijuna dolazaka i 54,6 milijuna noćenja
navedeno u odnosu na lani predstavlja rast od +11 posto u dolascima i +4 posto u noćenjima
u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine navedeno predstavlja izjednačenje rezultata u noćenjima
Top županije po ostvarenim noćenjima: Istarska (15,8 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinska (10 milijuna noćenja), Primorsko-goranska (9,3 milijuna noćenja)
Top destinacije po ostvarenim noćenjima: Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Split i Umag.
Top tržišta po ostvarenim noćenjima: Njemačka (11 milijuna noćenja), Hrvatska (6,6 milijuna noćenja), Slovenija (6 milijuna noćenja), Austrija (4,4 milijuna noćenja), Poljska (3,4 milijuna noćenja) i Češka (3 milijuna noćenja)
Trenutno stanje (dnevni broj turista):

trenutno u zemlji boravi oko 1,1 milijun turista od čega je preko 935.000 stranih
Top županije: Istra, Splitsko-dalmatinska i Kvarner
Top destinacije: Rovinj, Vir, Medulin, Umag, Poreč, Dubrovnik i Split
Top tržišta: trenutno imamo najviše gostiju s tržišta Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Poljske.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide