Evo tko ima pravo na neoporezivih 5.000 kuna

Evo tko ima pravo na neoporezivih 5.000 kuna
Photo Credit: Pixsell

Dobri poslovni pokazatelji ostvareni u tekućoj godini u nekim su trgovačkim društvima poticaj za isplatu bonusa i nagrada za ostvarene radne rezultate i prije kraja 2021. Bonusi i nagrade isplaćuju se članovima uprave i zaposlenicima, a njihovo porezno obilježje ovisi o radno-pravnom statusu primatelja i visini nagrade. Unatrag četiri godine hrvatski sustav oporezivanja dohotka poznaje dva oblika godišnjih nagrada za ostvarene rezultate rada: neoporezivi i oporezivi iznos nagrade, prenosi Poslovni.hr

Poslodavcima koji su se u uvjetima posebnih okolnosti uzrokovanima utjecajem pandemije koronavirusa od 29. svibnja 2020. koristili novčanim potporama Zavoda za zapošljavanje za isplatu neto plaća, ako su te mjere iskoristili za 50 i više radnika, do 31. prosinca 2021. zabranjena je isplata oporezivih bonusa članovima uprave i drugim osobama ovlaštenima za vođenje poslova poslodavca. No i njima se može isplatiti neoporeziva svota godišnje nagrade, pod jednakim uvjetima kao ostalim zaposlenicima.

Neoporeziva nagrada za ostvarene rezultate rada propisana je u godišnjem iznosu od pet tisuća kuna po radniku i može se isplatiti samo osobama koje su s isplatiteljem zasnovale radni odnos. Iznos od pet tisuća kuna ne podliježe ni obvezi doprinosa i ne utječe na visinu prava radnika u sustavima socijalnih osiguranja. Može se isplaćivati kao jednokratni godišnji primitak ili u više navrata tijekom porezne godine, čak i kao stalni mjesečni primitak u razmjernom iznosu. Neoporeziva svota ograničena je na godišnjoj razini po poreznom obvezniku, pa isplatitelji moraju na mrežnim stranicama Porezne uprave provjeriti je li njihov radnik kod drugog ili drugih isplatitelja iskoristio tu poreznu pogodnost u 2021. U pravilu je provjera potrebna za radnike koji su zaposleni tijekom 2021. ako su prije toga bili u radnom odnosu kod drugog poslodavca i za radnike koji rade s nepunim radnim vremenom kod dvaju ili više poslodavaca.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
05/12/2021, 08:49
Umag
 

Oblačno
8°C
Subjektivno: 9°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vjetra: 0 km/h I
Naleti vjetra: 0 km/h
Izlazak sunca: 07:30
Zalazak sunca: 16:23