Flurona otkrivena u Hrvatskoj. Znate li što je to?

Flurona otkrivena u Hrvatskoj. Znate li što je to?
Photo Credit: Canva

U Hrvatskoj je jučer detektiran prvi slučaj flurone, zaraze gripom i koronom istovremeno. Otkrila je to doktorica Vraneš iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar jutros na HRT-u.

“Jučer smo kod pacijentice detektirali oba virusa. Virus gripe i virus korone. To nije nepoznato da se moguće zaraziti s više patogena odjednom. Flu je na engleskom gripa pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Krenut će gripa, ona je obično između Božića i Uskrsa, prošle godine nije je bilo, ali imali smo slučajeva preko ljeta. Moramo vidjeti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom”, rekla je o tome, donosi Index

U Izraelu otkriven prvi svjetski slučaj flurone
Prije par dana je objavljeno da je otkriven prvi svjetski slučaj flurone, odnosno istovremene zaraze koronavirusom i gripom. Kako javlja Newsweek, prvi slučaj “flurone” zabilježen je kod rodilje u izraelskom gradu Petah Tikvi.

Profesor Arnon Vizhnitser, ravnatelj ginekološkog odjela bolnice u tom gradu, jednim je izraelskim novinama rekao da je rodilja dobila pozitivan test na koronavirus i gripu čim su je zaprimili. Testiranje su, kako bi bili sigurni, ponovili još jednom.

Prvi takav dokumentirani slučaj
Vizhnitser je dodao da rodilja nije cijepljena ni protiv koronavirusa ni protiv gripe, ali nije imala naročito jake simptome. Osjeća se dobro te se očekuje da će je iz bolnice pustiti u četvrtak.

Radi se o prvom dokumentiranom slučaju simultane zaraze koronavirusom i virusom gripe, ali zdravstveni stručnjaci vjeruju da je bilo i drugih koji nisu dokumentirani.

Izraelsko ministarstvo zdravstva istražuje ovaj slučaj te pokušava utvrditi može li uzrokovati težu bolest, javili su izraelski mediji.

Kako prepoznati imate li prehladu, gripu ili covid?
Ako vas boli grlo, curi vam iz nosa i bole vas mišići – to mogu biti simptomi obične prehlade, ali i gripe ili covida-19. Sve ove bolesti dijele neke zajedničke simptome pa je ponekad teško razlučiti što vas je točno zadesilo.

Zaraza covidom može izgledati kao prehlada ili gripa. Najbolji način da prepoznate što se zbiva jest da se testirate.

Početni simptomi prehlade, gripe i covida-19 obično su slični. I covid i gripa često uzrokuju povišenu temperaturu, umor, bolove u tijelu, grlobolju, otežano disanje i povraćanje ili proljev.

No infekciju covidom-19 možemo razlikovati po glavobolji i suhom kašlju koji često idu uz nju. Također treba pripaziti na gubitak okusa i mirisa, mada je taj simptom manje izražen s novom varijantom, kažu epidemiolozi.

Oni koji imaju ozbiljne bolove u prsnom košu, posebno ako uz to ide i suhi kašalj, obavezno trebaju potražiti liječničku pomoć.

Najvažniji čimbenik koji treba uzeti u obzir je izloženost virusu.

“Ako počnete osjećati bilo koji od ovih simptoma, trebate razmisliti jeste li došli u kontakt s nekim tko se zarazio covidom. Također bi se bilo dobro izolirati i testirati”, savjetuje epidemiolog.

Ako se pitate imate li covid ili prehladu, najbolje je testirati se na covid.

Moguće je istovremeno cijepiti se
HZJZ je u listopadu objavio informacije o cijepljenju protiv covida-19 i gripe.

Kažu da je, ako je indicirano cijepljenje protiv gripe i protiv bolesti covid-19, moguće istovremeno cijepiti osobu protiv gripe i protiv bolesti covid-19, neovisno o proizvođaču covid-19 cjepiva, ako je to organizacijski izvedivo (primjena oba cjepiva isti dan, a u različito vrijeme i na različitim mjestima također se smatra istovremenom primjenom).

Ako osobi kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv bolesti covid-19, preporučljivo je primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno ni primijeniti ih s manjim razmakom.

Prednost ima cijepljenje protiv korone
Kod osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti covid-19, uključujući i imunokompromitirane osobe koje nisu primile treću dozu u sklopu primarnog cijepljenja, kod kojih istovremena primjena oba cjepiva nije praktična iz organizacijskih razloga ili osoba ne želi primiti oba cjepiva istovremeno, prednost u ovom trenutku treba dati cijepljenju protiv bolesti covid-19.

Razloga za dati prednost cijepljenju protiv bolesti covid-19 ima više, a jedan od njih je to što je intenzitet epidemije covida-19 u ovom trenutku vrlo visok, a početak sezone gripe se ne očekuje prije prosinca.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide