Gdje Hrvatska griješi? Istra je istovremeno dobar i loš primjer

Photo credit: Canva

Croatian destruction in the name of money. 

Gdje Hrvatska griješi? Pogled u Istru je sličan pogledu u budućnost, odlično područje za naučiti velike korake, no i učinjene velike pogreške, piše Dragan Dragojević za HR Turizam.

Veliki koraci.

Razvoj komotnog ruralnog turizma kao iskorak u ponudi. Razvoj domaće gastronomije. Cestovna (autoceste) infrastruktura. Pozicioniranje proizvoda, vino, maslinovo ulje, tjestenine, pršuti.

Velike pogreške.

Betoniranje prvog reda uz more, s time da je jedino Rovinj napravio fantastičan posao i zadržao apartmanizaciju na min. 500m od obale. Veliki broj (siromašnih) općina koje ne mogu same isfinancirati lokalnu infrastrukturu (ceste, struja, kanalizacija.. ).

Neujedinjenost općina pa dobijte velike razlike u ponudi na samo 10ak km (10min autom). Zabrinjavajući trend gubitka autohtonosti. Male parcele za razvoj bitnih projekata. Cijene, možda i najveći problem turizma.

Kad smo kod cijena u Istri.

Građevinske firme su duplo skuplje od recimo zagrebačkog područja. Tržnica je na 12 eura za kg grožđa, riba iz uzgoja 25-30 eura za kg, grah na 10 eura i sl. Prilagođavanje turistima, burgeri, pizze i pekare preplavile su obalno područje. Pravu ribu ili škampe, teško ćete pojesti, što je za gradove na moru neshvatljivo, ako ju i nađete cijene su astronomske i za svjetsku razinu.

Cijena nekretnina ide od +30 eura za poljoprivredno, +100 za građevinsko, stanovi 3.000-5.000 za m2. Parking u Puli 1.5 do 5.0 eura po satu. Industrija i proizvodnja na samrti, od hrane do metalurgije. Nebulozama nema kraja.

Jedino Istra sama za sebe misli da je ekskluziva, no radi se samo o cjenovnom rangu koji ni približno ne prati kvaliteta ponude. Uvjerenje da su gosti glupi će Istru najviše kostati u narednom periodu.

Učite od Istre i ne dozvolite da lokalni stanovnici ne mogu živjeti normalan život, jer upravo su ti stanovnici – radnici.

Radne snage ima puno, no primati placu od 1.200 eura, dok za život treba 2.500 eura je demotivirajuće. Ovakav efekta se dogodio i (recimo) Londonu, gdje je 2.000.000 lokalnih ljudi napustilo grad.

Istra misli da zna, no “ova” Istra je u naravi mladi organizam, slično djetetu s puno bombona koje misli da je bogato, a ne vidi da će se ubrzo razboljeti.

Ostatak Hrvatske ne bi trebao pratiti i oponašati Istru (što se polako već čini), već dobro ju promotriti te prvo izbjeći pogreške, a zatim oponašati prednosti.

Istra trenutno više umire nego što se razvija, iako to nije lako vidjeti ispod površinske šminke. Neka vas ne zbune cifre koje vidite, privid laganog novaca koji su u naravi skupi krediti, ne oponašajte ljude koji žele odraditi samo 12 tjedana i ostatak godine ležati u uvjerenju da je 20.000 eura puno novaca.

To je sirotinjsko razmišljanje jer jedna pogreška/nepogoda u Istri, urušiti će sustav u cijelosti.

Možda bi pravi naslov ovog teksta u biti trebao biti – Istrian destruction in the name of money and Croatian copying of bad system in the long run.

Be smart, not a bad copy of bad system. Just sayin.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide