Hrvatska dobiva laboratorij za gensko profiliranje tumora

Photo credit: Canva

U KBC-U Zagreb danas je predstavljen projekt izgradnje i opremanja Zavoda za personaliziranu medicinu s laboratorijem za sekvenciranje genoma tumora, koji će početi raditi sredinom sljedeće godine i bit će jedinstven u središnjoj i jugoistočnoj Europi. “To će biti najmoderniji i najbolje opremljeni laboratorij za sveobuhvatno genomsko profiliranje tumora na metodi sekvenciranja sljedeće generacije, što podrazumijeva analizu stotina i tisuća gena odjednom”, istaknuo je na predstavljanju projekta Fran Borovečki, pročelnik Centra za translacijska i klinička istraživanja. 

U svrhu izgradnje laboratorija počeli su radovi na prenamjeni 500 kvadrata na lokaciji hotela Rebro. Građevinski radovi trebali bi biti gotovi do studenog, a opremljeni laboratorij do srpnja iduće godine. U KBC-u Zagreb očekuju da će laboratorij biti zamašnjak za cijelo zdravstvo, a ne samo za njihovu ustanovu. Ističu da je riječ o nacionalnom projektu koji se provodi na temelju dogovora o suradnji iz 2019. između hrvatske vlade i farmaceutske tvrtke Roche, donsoi Index.

Ovakva analiza tkiva može se koristiti ne samo za analizu onkoloških pacijenata, nego i za druge bolesti, rečeno je na predstavljanju.

Hrvatskim pacijentima će biti dostupne napredne metode liječenja
“Osim profiliranja tumora, moći ćemo raditi i tekućinsku biopsiju koja podrazumijeva analizu cirkulirajuće tumorske DNA, genetskog materijala u perifernoj krvi”, rekao je Borovečki. Na temelju te analize hrvatskim pacijentima bit će dostupne sve napredne metode liječenja koje se obavljaju u najboljim svjetskim zdravstvenim centrima.

“Više neće biti potrebe da takve uzorke šaljemo u inozemstvo nego vjerujemo da će se čak iz susjednih zemalja slati kod nas uzorci na analizu”, naglasio je Borovečki.

Deset tisuća uzoraka godišnje
Uvjeren je, kaže, da će novi laboratorij i zavod imati značajan pozitivan učinak za skrb svih bolesnika u Hrvatskoj i omogućiti da se veći broj bolesnika liječi na ciljani način. Zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb Stjepko Pleština istaknuo je da će se projektom obuhvatiti svi bolesnici s metastatskom bolešću u Hrvatskoj, bez obzira kada je ona otkrivena. “Ideja je da svakom bolesniku omogućimo optimalno liječenje i personaliziranu terapiju”, poručio je.

Kapacitet laboratorija bit će sekvenciranje oko 10.000 uzoraka godišnje.

Projekt je definiran s Rochem s kojim je potpisan sporazum na određeno vrijeme. Ta tvrtka snosi trošak izgradnje i opremanja laboratorija koji nakon toga ostaje u vlasništvu KBC-a Zagreb, objasnio je Pleština.

Ukupna vrijednost cijelog projekta je 90 milijuna kuna, a predviđeno je da u laboratoriju radi 30-ak djelatnika, od molekularnih biologa, patologa, biostatičara do laboranata. “Ovo nije iskorak u jednom segmentu, ovo diže hrvatsko zdravstvo u nizu parametara jer zahtijeva postavljanje niza djelatnosti na višu razinu”, istaknuo je Pleština.

Nakon analize genoma tumora, dobivat će se podatak o nađenoj mutaciji, ali i o tome što ta mutacija znači, postoji li negdje registrirani lijek za nju, a dobivat će se i podatak i o tome postoje li kliničke studije u koje bi se takav pacijent uključio.

“Dobivat će se strukturirani nalaz, a podaci koji odlaze iz Hrvatske potpupo su anonimni, ne postoji način da netko neovlašten poveže nalaz s određenim bolesnikom. Nije moguća zloporaba podataka”, istaknuo je Pleština.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide