Hrvatska pošta ima zanimljivu novost

Hrvatska pošta danas uvela novu uslugu za građane
Photo credit: Posta.hr

Dvorac je služio kao osnovna škola od 1952. do 2020. kada je preseljena u novu zgradu. 

Hrvatska pošta pustit će od četvrtka u optjecaj četiri nove poštanske marke iz serije “Dvorci Hrvatske” u kojoj su dosad prikazana 24 hrvatska dvorca, a ovogodišnji motivi su dvorac Batthyany u Ludbregu, Stari grad u Varaždinu, dvorac Zrinski u Čakovcu i dvorac Feštetić u Pribislavcu, prenosi Poslovni.

Autor prigodnih maraka je dizajner iz Zagreba Dean Roksandić. Nominalna vrijednost pojedinačne marke iznosi 0,47 eura, a izdane su u arčićima od 9 maraka u nakladi od 25.000 primjeraka, izvijestila je Hrvatska pošta.

Graditeljska povijest Ludbrega seže u rimsko doba o čemu svjedoči arheološko nalazište u blizini dvorca sagađenog u doba kasnog baroka uklapajući srednjovjekovni burg i renesansni kaštel.

Prvi put dvorac se spominje 1320. godine pod nazivom castrum, a sredinom 16. stoljeća, u doba obitelji Thuroczy, gradi se vanjsko predziđe, kule i jarak za vodu čime zdanje poprima obilježja Wasserburga.

Dvorac je dio barokno-klasicističke urbanističke cjeline sjeverno od srednjovjekovnog naselja.

Uz sjecište triju rimskih cesta, u 11./12. stoljeću sagrađena je županska utvrda (castrum comitis) iz koje se razvio današnji Stari grad u Varaždinu.

Ime Varaždin spominje se prvi put 1181. godine. Kao podgrađe Staroga grada razvilo se naselje koje je 1209. dobilo povlasticu slobodnoga kraljevskoga grada, prvi kraljevski grad u tadašnjoj Hrvatskoj, 33 godine prije Zagreba.

Današnji dvorac utvrda u Čakovcu sadrži u sebi srednjovjekovni Wasserburg, renesansnu utvrdu peterokutnog oblika s renesansno-baroknim bastionima, barokni dvorac u središtu te perivoj iz 19. stoljeća nastao na prostoru čistina.

Danas je taj sklop s perivojem središte suvremenoga grada i najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju.

Tri kilometra istočno od Čakovca nalazi se Pribislavec, posjed koji je pripadao vlastelinstvu sa sjedištem u Čakovcu.

Današnji je dvorac sredinom 19. stoljeća dao sagraditi grof Juraj Feštetić, potomak stare plemićke obitelji Feštetić (mađ. Festetics), podrijetlom iz Turopolja.

Dvorac je služio kao osnovna škola od 1952. do 2020. kada je preseljena u novu zgradu.

Međimurska županija, kao novi vlasnik dvorca, krenula je u izradu projektne dokumentacije za obnovu i prenamjenu dvorca u heritage hotel s pratećim kulturnim sadržajima.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide