Hrvatska je zabilježila najvišu stopu inflacije u eurozoni

Hrvatska predvodi eurozonu s najvišom stopom inflacije
ilustracija

Hrvatska je zabilježila najvišu stopu inflacije u eurozoni, dosegnuvši 4,9 posto na godišnjoj razini

Prema najnovijim podacima koje navodi Eurostat, Hrvatska je u ožujku 2024. zabilježila najvišu stopu inflacije u eurozoni, dosegnuvši 4,9 posto na godišnjoj razini. Ovaj postotak ne samo da predstavlja izazov za gospodarstvo zemlje već je i dvostruko veći od prosjeka cijele eurozone, koji se za isti mjesec kretao oko 2,4 posto.

Analiza pokazuje da su glavni pokretači ove inflacije povećanje cijena energenata i hrane, što je djelomično posljedica globalnih okolnosti poput loših vremenskih uvjeta i geopolitičkih napetosti. Pored toga, slabljenje domaće valute u odnosu na euro dodatno je otežalo situaciju, čineći uvozne proizvode skupljima za domaće potrošače.

Zanimljivo je istaknuti komentar glavnog ekonomista Hrvatske gospodarske komore, koji ukazuje na specifičnosti hrvatskog gospodarstva, kao što su geografska rasprostranjenost i naglašena domaća potražnja, kao faktore koji mogu doprinijeti višoj inflaciji. Dodatno, očekuje se da će nadolazeća turistička sezona i trend rasta plaća, zbog nedostatka radne snage, nastaviti vršiti pritisak na inflatorna kretanja.

Vlada se trudi ublažiti ove utjecaje putem različitih mjera, uključujući prilagodbe poreznih stopa na određene proizvode. Međutim, kako piše Index.hr, očekuje se da će inflacija nastaviti rasti, postavljajući pitanje učinkovitosti postojećih i potrebe za novim mjerama.

U svjetlu ovih izazova, postaje jasno da je pristup rješavanju problema inflacije potrebno sagledati iz više perspektiva, uzimajući u obzir kako vanjske tako i unutarnje faktore koji utječu na ekonomiju. Da bi se osigurao održiv razvoj i stabilnost, nužna je kombinacija strateškog planiranja, prilagodljivosti i proaktivnih politika.

Izvor informacija: Eurostat, Jutarnji.hr, Telegram.hr, Index.hr

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide