Istra ima najmanje zaraženih. Treba li gledati stanje po županijama?

Photo Credit: ECDC, HZJZ

Objava nove karte Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti, koja je smjestila Hrvatsku u narančastu zonu, umjesto dosadašnje zelene, šokirala je domaći turistički sektor. Nakon toga su čelnici hrvatskog turizma uputili apel u kojemu traže od vlade da urgira i da se dogovori označavanje Hrvatske po regijama, piše Index

Naime, sad ECDC kartu ažurira svakog tjedna. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotka testirane populacije. Regija s najmanjom incidencijom (broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika) u Hrvatskoj je Istarska županija (3).

No, usprkos tome, Istra je označena kao narančasta zajedno s cijelom hrvatskom obalom, što može utjecati na dolazak turista i otkazivanje rezervacija.

Dr. Venus: Ako se netko zafrkava u jednoj županiji, nije u redu da taj kvari sliku drugima
Razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog epidemiološkog društva, dr. Miroslavom Venusom, koji nam je rekao da se zalaže za to da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj gleda po županijama, a ne po regiji, kako EU gleda Hrvatsku.

“To je stvar dogovora na razini EU. Ja se zalažem, a i vjerujem da bi svi bili za to, da se situacija gleda po županijama. Ako se netko zafrkava u jednoj županiji i ne sluša, nije u redu da taj kvari sliku drugima. No kad je pregovarano s EU oko toga kako će se pratiti epidemiološka situacija, tad je dogovoreno da se gleda po regijama kako bi Hrvatska bila ujednačena s ostalim zemljama. Da se Hrvatsku gleda po županijama, tad bi i druge zemlje morale imati tako uređeno. To su informacije koje ja imam, međutim, mislim da ECDC u svrhu turizma može odvojiti Hrvatsku po županijama, da bi to zaista bilo dobro. I s epidemiološke situacije, ne samo turističke, treba se gledati po županijama”, rekao je dr. Venus za Index.

Istra, koja ima najbolju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj završila je u narančastoj zoni.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
02/08/2021, 21:37
Umag
 

Mogući pljuskovi
23°C
Subjektivno: 22°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 83%
Brzina vjetra: 11 km/h Z
Naleti vjetra: 11 km/h
Izlazak sunca: 05:51
Zalazak sunca: 20:32