Koliko će roditelje stajati školski pribor i najnužnije za đaka?

Photo credit: Canva

Tisuću srednjoškolaca dobit će udžbenike jer su iz socijalno ugroženih obitelji. Za tu je namjenu u državnom proračunu za ovu školsku godinu osigurano 265.445,62 eura.

Oprema učenika osnovne škole za novu školsku godinu njihove će roditelje stajati oko 300 eura, dok će roditelji srednjoškolaca morati izdvojiti barem dvostruko više, piše Dnevnik

Samo za udžbenike i radne bilježnice roditelji učenika koji će za nekoliko dana krenuti u prvi razred splitske jezične gimnazije morat će izdvojiti oko 360 eura, dvadeset eura jeftinije proći će roditelji čija su djeca upisala prvi razred XV. Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Zagrebu, a roditelji djece koja su upisala prvi razred Druge ekonomske škole u Zagrebu za udžbenike i radne bilježnice moraju pripremiti oko 270 eura.

Skupe udžbenike imaju i učenici Varaždinske opće gimnazije – kada se listi odobrenih udžbenika za učenike prvih razreda srednjih škola pridodaju svi strani jezici koji se uče u toj školi (ne upisuju svi učenici sve jezike op. a.), ukupni trošak izabranih udžbenika za sve predmete doseže vrtoglavih 517 eura.

Naravno, riječ je o iznosima koje roditelji moraju izdvojiti ako kupuju potpuno nove setove udžbenika, a uštede su znatne kupuju li se udžbenici u antikvarijatima ili od starijih učenika.

Uz spomenuti trošak tu je i iznos od minimalno stotinjak eura za sav školski pribor – od bilježnica, olovaka, flomastera, šestara, digitrona… a trošku koji roditelje dočeka na početku svake godine pridodaju se i oni za odjeću i obuću učenika. Tako roditelji srednjoškolca početkom rujna moraju izdvojiti minimalno 650 eura za osnovne potrebe djece koja kreću u novu školsku godinu.

Trošak je to koji je barem dvostruko viši od onoga koji početkom školske godine moraju izdvojiti roditelji učenika osnovnih škola.

Naime, i ove školske godine udžbenike sami kupuju svi srednjoškolci koji nisu iz kategorije socijalno ugroženih obitelji. Potonji udžbenike dobivaju besplatno, takvih je lani bilo nešto više od 600, a ove godine predviđa se da će tisuću srednjoškolaca dobiti besplatne udžbenike, za što je u proračunu osigurano 265.445,62 eura.

Istodobno sve učenike osnovnih škola Hrvatske s prvim danom nastave udžbenici čekaju na klupama i njih roditelji ne plaćaju. Novac za to osiguran je u proračunu. Roditelji moraju, ponegdje, gdje lokalna samouprava nije osigurala novac za dodatni materijal, kupiti radne bilježnice.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide

Add Your Heading Text Here