Kriza na tržištu rada tjera Hrvatsku da otvori vrata azijskoj radnoj snazi

Kriza na tržištu rada tjera Hrvatsku da otvori vrata azijskoj radnoj snazi
Nepal, ilustracija

France24.com prenosi osvrt agencije AFP:

Hrvatska se suočava s ozbiljnim izazovom nedostatka radne snage, primoravši je otvoriti svoja vrata radnicima iz Azije, uključujući Nepal, Indiju, Filipine i druge zemlje. 

Ova situacija nastala je kao rezultat masovne emigracije i smanjenja populacije, stvarajući desetke tisuća praznih radnih mjesta, posebno u građevinarstvu i uslužnim djelatnostima koje su ključne za turistički sektor zemlje, poznat po slikovitim plažama duž Jadranskog mora.

Međutim, migranti poput Durge Phuyala iz Nepala suočavaju se s brojnim poteškoćama, uključujući skupe i skučene stambene uvjete, kao i povremenu antiimigrantsku retoriku, posebno uoči izbora. Phuyal je, nakon što je platila 7.000 eura za razne takse, dokumente i putne troškove, brzo izgubila posao i nije dobila nikakvu pomoć od agencije koja ju je zaposlila, ostavljajući je bez posla, smještaja i hrane.

Unatoč ovim izazovima, Hrvatska je 2023. godine izdala gotovo 120.000 radnih dozvola državljanima izvan EU, što je porast od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, uoči općih izbora u travnju, desničarske stranke optužuju migrante za ugrožavanje sigurnosti zemlje i otimanje poslova Hrvatima, dok su migranti redovito izloženi ismijavanju na društvenim mrežama.

S obzirom na to da etnički Hrvati čine više od 90 posto populacije Hrvatske, koja je većinom rimokatolička, zemlja se susreće s jezičnim barijerama i konzervativnim stavovima prema strancima. Dragan Bagic, sociolog sa Sveučilišta u Zagrebu, ističe da se Hrvatska, za razliku od zemalja poput Francuske ili Britanije koje su tijekom svoje povijesti bile u kontaktu s različitim kulturama, prvi put suočava s izazovom integracije vrlo različitih skupina ljudi.

U odgovoru na ove izazove, hrvatska vlada priprema izmjene zakona o strancima kako bi bolje regulirala smještaj, pružila tečajeve jezika i nadzirala rastući broj agencija za privremeno zapošljavanje. 

Unatoč teškoćama, neki migranti poput Densona D’Cruza iz Indije, koji je sada pokrenuo vlastitu tvrtku za uvoz i izvoz, vide Hrvatsku kao poželjno mjesto za život zbog njezine klime i prijateljskih ljudi koji govore engleski.

Ovaj opsežan pristup problemu radne snage u Hrvatskoj otkriva složene izazove i mogućnosti s kojima se zemlja suočava u privlačenju i integraciji stranih radnika, istovremeno naglašavajući važnost humanog i inkluzivnog pristupa u upravljanju migracijama i radnom snagom.

Izvor i detaljnije: france24.com

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide