Ljetno računanje vremena 2024: Sat unaprijed 31. ožujka

Ljetno računanje vremena 2024: Sat unaprijed 31. ožujka
AI ilustracija

Ove godine, ljetno računanje vremena počinje u noći sa subote na nedjelju, 31. ožujka 2024., kada će se satovi pomicati jedan sat unaprijed, s 2 na 3 sata ujutro, čime se službeno označava početak dužih dana i kraćih noći.

Iako promjena vremena može donijeti prednosti poput dužeg dnevnog svjetla i potencijalne uštede energije, ona nije bez svojih nedostataka. Kritičari ističu kako pomicanje sata negativno utječe na ljudski bioritam, uzrokujući stres, smanjenje koncentracije, a povećava se i broj srčanih udara te prometnih nesreća u danima koji slijede promjenu.

Unatoč tome, većina europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, i dalje prakticira ovu promjenu, dok neke zemlje i regije poput Japana i većine tropskog pojasa to ne čine. Zanimljivo je kako su se tijekom povijesti različite zemlje različito ophodile prema ovoj praksi, s nekima koji su je privremeno ukinuli, a kasnije ponovno uveli.

Ljetno računanje vremena završava 27. listopada 2024., kada će se satovi ponovno pomicati unatrag, vraćajući nas na standardno vrijeme i obilježavajući kraj ovogodišnje prakse iskorištavanja dnevnog svjetla. 

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide