Nakon 22 godine isušeno hrvatsko jezero, otkriveno što se ispod njega skrivalo

Photo credit: Screenshot Dnevnik

Otkriveno je što se skrivalo pod Lokvarskim jezerom od 1950-ih, kada je jezero izgrađeno. Lokalne vlasti planiraju na isušenom dnu jezera organizirati koncerte i manifestacije. 

Isušeno je Lokvarsko jezero zbog održavanja i remonta hidroenergetskog sustava Vinodol. Jezero se isušuje već mjesecima. Bilo je potrebno izbaciti 35 milijuna kubnih metara vode. U petak su iz Lokvarskog jezera iseljene i ribe. Otkriveno je što se pod njim skrivalo od 1950-ih, kada je jezero izgrađeno, donsoi Dnevnik.

Tamo su ostaci nekadašnjeg naselja Srednji Jarak, u kojem je živjelo oko 400 ljudi. Vide se ostaci kuća, pilana, slavna cesta Lujzijana i Carev most.

Ribiči su pokušali spasiti što više riba, a poznato je i koja im je najdragocjenija. Radi se o pastrvi, koja je najosjetljivija na mulj koji se stvara tijekom pražnjenja.

Tu su vrstu ribe preselili u jezero Mrzla vodica, a pomalo će je vraćati kada se u Lokvarsko jezero vrati voda. Lokvarsko jezero je mamac za posjetitelje, a pretpostavlja se da će i isušeno privlačiti ljude.

Lokalne vlasti planiraju na isušenom dnu jezera organizirati koncerte i manifestacije.

Radovi na održavanju trebali bi biti gotovi do kraja kolovoza, a nakon toga voda će se vraćati – prirodnim dotocima.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide