Nasilno vraćanje migranata i diskriminacija u Hrvatskoj na udaru Amnesty Internationala

Nasilno vraćanje migranata i diskriminacija u Hrvatskoj na udaru Amnesty Internationala
Foto: ilustracija, Večernji list, snimio: Patrik Macek/Pixsell

Prema informacijama koje navodi Glas Istre, Amnesty International izvještava o ozbiljnim problemima u Hrvatskoj, uključujući nasilno vraćanje migranata i diskriminaciju nacionalnih manjina. U najnovijem godišnjem izvještaju, iako su zabilježeni pozitivni koraci protiv SLAPP tužbi i obiteljskog nasilja, zemlja bilježi porast broja migranata i izbjeglica za 70 posto u odnosu na prethodnu godinu. Izvješće dokumentira brojne slučajeve nezakonitih protjerivanja, fizičkog nasilja i ponižavanja od strane policije, piše Glas Istre.

Izazovi slobode izražavanja ostaju značajni, s novinarima koji se suočavaju s pritiscima, posebice onima koji istražuju organizirani kriminal i korupciju. Unatoč nacionalnom planu za rano otkrivanje i odbacivanje SLAPP tužbi, problemi poput klevete i ograničenja u novinarskoj slobodi i dalje ostaju.

U području seksualnih i reproduktivnih zdravstvenih usluga, odbijanje liječnika da izvedu pobačaje na temelju priziva savjesti i dalje je rašireno, naročito u manje razvijenim područjima. Vlada je uvela mjere za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući amandmane na Kazneni zakon gdje je femicid postao zasebno kazneno djelo.

Diskriminacija prema manjinskim zajednicama, posebno Romima i Srbima, i dalje je izražena, s izazovima u obrazovanju i zapošljavanju. Životni uvjeti romske manjine su teški, a getoizirana naselja bez adekvatne infrastrukture ostaju veliki problem. Unatoč potencijalu za obnovljive izvore energije, Hrvatska je još uvijek ovisna o fosilnim gorivima, što dovodi u pitanje prava na zdravi okoliš, piše Glas Istre.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide