Njemački i hrvatski vatrogasci jačaju suradnju

Photo credit:Canva

Sporazum o suradnji Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga i Hrvatske vatrogasne zajednice potpisan je danas u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije. Potpisao ga je predsjednik Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga Frank Knödler i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader te glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Razgovaralo se o budućoj suradnji strateških partnera u okviru projekta Nastavnog okvirnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vatrogasnom centru u Vučevici. Potpisanim sporazumom bio je zadovoljan predsjednik Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga Frank Knödler koji je izjavio kako je sada još više učvršćena njihova dugogodišnja suradnja koja će biti strukturirana i intenzivirana, donosi Index

“Možemo puno naučiti od hrvatskih vatrogasaca o gašenju šumskih požara”
Rekao je da će zbog klimatskih promjena centar njihove pozornosti biti i zaštita šuma od požara, a u tom smislu mogu puno učiti od hrvatskih vatrogasaca koji imaju izuzetno iskustvo. “Zato smo jučer posjetili zrakoplovnu luku s protupožarnim zrakoplovima u Zadru”, izjavio je Knödler.

“Važno je spojiti sva ta znanja i iskustva, te ću inzistirati na suradnji pogotovo u ljetnom razdoblju. Posebno smo impresionirani novim vatrogasnim zakonom u Hrvatskoj jer je jasna hijerarhija zapovijedanja što mi nemamo, a važno je za pomoć u svakom pogledu. Neke od tih segmenata ćemo implementirati u Baden-Württembergu”, dodao je.

Župan Blaženko Boban je rekao da će temeljem potpisanog sporazuma njihovi kolege iz Njemačke tijekom ljeta biti stalni gosti u Vatrogasnom centru za obuku u Vučevici gdje će od hrvatskih vatrogasaca dobivati iskustva u gašenju šumskih požara, ali će međusobno razmjenjivati i druga iskustva.

Zahvalio im je na pomoći koju su poslali nakon potresa Sisačko-moslavačkoj županiji i rekao da će prilikom otvaranja Vatrogasnog centra u Vučevici donirati dva specijalna vozila za uvježbavanje i treniranje vatrogasaca na poligonu.

Tucaković: Od početka godine do kraja srpnja 3099 požara
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je uvjeren da će Vatrogasni centar u Vučevici postati centar jugoistočne Europe, ali i centar sigurnosti u zaleđu Splitsko-dalmatinske županije.

Na novinarska pitanja je kazao da je od početka godine pa do kraja srpnja bilo 3099 požara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u isto vrijeme bilo njih 8156. U prvih sedam mjeseci 2022. godine je izgorjelo 55.350 hektara, a u istom razdoblju ove godine 3767 hektara.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide