Novi veliki pomor milijuna pčela u Hrvatskoj, otkriven i krivac

Photo credit: Canva

U Međimurju je došlo do novog velikog pomora pčela. Gubici su na više od 200 pčelinjih zajednica, a pomor je prijavilo preko dvadeset lokalnih pčelara. Procjena je da je uginulo preko milijun pčela. 

“Slika je zastrašujuća! Pčele umiru u mukama pred košnicama! Možete ih lopatama skupljati s obzirom koliko ih je stradalo! Ponovno su uginuli milijuni pčela”, kaže za Regionalni međimurski pčelar Dražen Bogdan, koji je preko noći ostao bez 42 pčelinje zajednice, prenosi Poslovni.

Zatrovana cijela unutrašnjost
“I kao da to nije dovoljno. Otrov je unijet u same košnice što znači da je zatrovana cijela unutrašnjost kao i matica”, navodi Bogdan.

Krivac je, prema neslužbenim saznanjima, poljoprivrednik koji je tretirao uljanu repicu s dozvoljenim sredstvom, ali na neispravan način. Radi se o sredstvu koje se na uljanoj repici koristi prije njezine cvatnje. On je učinio suprotno, prskao je biljku koja je u punom cvatu i k tome još tijekom dana.

“Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec, obavile su koordinirani inspekcijski nadzor. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida. Slijedom navedenoga poljoprivredna inspekcija će pokrenuti upravni i prekršajni postupak”, odgovorili su za Regionalni iz Državnog inspektorata.

Veći treći put
Predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković kaže, pak, da je stradalo preko 300 pčelinjih zajednica, na potezu od Gornjeg Mihaljevca do Vugrišinca.

“Žalosno je da nam se to opet događa, već treći puta. Sumnjamo da je uzrok opet isti, samo je ovaj put, navodno, riječ o registriranom sredstvu koje se koristi prilikom tretiranja kultura u cvatnji, rekao je Trupković za emeđimurje. i naglasio da je pomor došao u nagore vrijeme, prije bagremove paše, kad su pčele najjače.

Kako nastavlja, nastala šteta nije jednaka na svim pčelinjacima, tako da su neki pčelari možda uspjeli izbjeći pomor, dok će neki možda ostati bez svih pčela.

“Obavijestio sam pčelare koji se nalaze na tom području o novoj pojavi pomora. Policija je već izašla na teren, a nakon nalaza Državnog inspektorata vidjet ćemo kakav će biti epilog cijele situacije”, dodao je.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide