Pasivnost promatrača - skriveni pokretač nasilja među mladima

Pasivnost promatrača - skriveni pokretač nasilja među mladima
Ilustracija

Psihologinja o slučaju gimnazijalke pretučene u Opatiji: “Nažalost, postalo je pravilo da promatrači nasilja ne reagiraju”

Prema informacijama koje navodi Glas Istre, problem nasilja među mladima sve više dolazi do izražaja kroz pasivnost promatrača, što potvrđuje slučaj pretučene gimnazijalke u Opatiji. Nada Kegalj, voditeljica regionalnog tima za psihološke krizne intervencije, ističe da promatrači često ostaju pasivni, ne pružajući potrebnu pomoć žrtvama nasilja. Incident u Opatiji, gdje prijateljice nisu adekvatno reagirale na nasilje, nije izoliran slučaj, već dio šireg problema difuzije odgovornosti, koja sugerira da veći broj svjedoka smanjuje vjerojatnost intervencije pojedinca. Društvene mreže dodatno potiču ovakvo ponašanje, postajući platforma za dogovaranje tučnjava koje završavaju snimkama nasilja, dijeljenim među vršnjacima, piše Glas Istre.

Kegalj naglašava važnost razumijevanja socijalnih situacija koje mogu odvratiti pojedinca od pružanja pomoći, te kako edukacija o difuziji odgovornosti može povećati sklonost pružanju pomoći u kriznim situacijama. Finska, koja se suočavala s sličnim problemima, implementirala je program KiVa, koji se fokusira na edukaciju i aktivno sudjelovanje promatrača u sprječavanju nasilja. Program je znatno smanjio nasilje među vršnjacima, ističući važnost reakcije svjedoka i promatrača u borbi protiv nasilja.

Glas Istre poziva na razmišljanje o ulozi i odgovornosti promatrača u situacijama nasilja te o značaju edukacije mladih o posljedicama pasivnosti. Detaljnije informacije dostupne su u originalnom članku, gdje Nada Kegalj dijeli dodatne uvide i savjete.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide