Plastične vrećice kakve smo poznavali odlaze u povijest

Plastične vrećice kakve smo poznavali odlaze u povijest
Photo Credit: Canva

Temeljem Zakona o gospodarenju otpadom od 1. siječnja 2022. zabranjuje se stavljanje na tržište u Republici Hrvatskoj lagane plastične vrećice za nošenje, piše Net.hr

“Predmetna zabrana odnosi se na vrećice s debljinom stijenke manjom od 50 mikrometara. Stavljanje na tržište i korištenje vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje, to jest onih s debljinom stijenke manjom od 15 mikrometara koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili koje služe isključivo kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane i dalje će biti dopušteno”, pojasnili su nam iz Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša.

“To u praksi znači da će i nakon 1. siječnja 2022. biti dopušteno stavljanje na tržište vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje na tržnicama, u pekarnicama, ribarnicama, slastičarnicama, prodavaonicama mješovite robe, objektima brze prehrane, mesnicama te na ostalim mjestima na kojima se potrošačima prodaje hrana, ali isključivo iz razloga da se u njih stavlja rasuta (nezapakirana) hrana ili hrana koja je prethodno samo umotana, na primjer, u plastičnu foliju ili samo stavljena u neki drugi odgovarajući materijal, a nije zapakirana higijenski i na način da se spriječi njeno rasipanje, gubljenje, bacanje i slično”, dodaju.

Vrlo lagane plastične vrećice za nošenje neće se smjeti koristiti da se u njih stavlja hrana koja je prethodno već zapakirana higijenski i na način koji sprječava kontaminaciju ili rasipanje hrane; na primjer konzerve, vakumirani proizvodi, hrana u staklenkama, tetrapaku, zatvorenim plastičnim posudama i slično).

Isto tako, neće se smjeti koristiti ni u trgovinama ili na prodajnim mjestima na kojima se ne prodaje hrana (kao što su uobičajeno apoteke, trgovine odjeće, obuće, posuđa, tehnike, knjižare i drugo).

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide