Policija provodi pojačane aktivnosti povodom Martinja

Photo credit: PU Istarska

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, policija apelira na vozače da poštuju prometne propise, a posebice da ne voze ukoliko su konzumirali alkohol. 

Od 11. do 14. studenog 2022. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta (”Martinja”) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policija će svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola, javlja PU Istarska

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. Pored vožnje pod utjecajem alkohola, sankcionirat će se i svi drugi prekršaji iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a posebice prekoračenje dopuštene brzine kretanja, nezakonita uporaba mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno pretjecanje.

Za vrijeme pojačanih aktivnosti, koje je policija u dane Martinja provodila prošle godine, na području Policijske uprave istarske utvrđeno je 30 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija utvrđena je kod vozača osobnog automobila i iznosila je 2.67 promila.

U prvih deset mjeseci ove godine vozači pod utjecajem alkohola počinili su 270 prometnih nesreća, a od tog broja 89 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama i šest prometnih nesreća s poginulim osobama. Posebno zabrinjava činjenica da se ove godine dogodilo 15 prometnih nesreća s poginulim osobama, a vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su čak šest nesreća.

Pregledom evidencije prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, u prvih deset mjeseci ove godine u Policijskoj upravi istarskoj evidentirana su 1.404 prekršaja, što je porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je evidentirano 1.130 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

Stoga, kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, policija apelira na vozače da radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu poštuju prometne propise, a posebice da poštuju ograničenja brzine, da prilagode brzinu kretanja osobinama i stanju ceste koja je u ovom razdoblju često mokra i kliska, da izbjegavaju pretjecanja i da ne voze ako su pod utjecajem alkohola. Apeliramo i na druge sudionike u prometu da se ne prevoze u vozilu kojim namjerava upravljati vozač pod utjecajem alkohola jer su putnici česte žrtve u prometnim nesrećama koje su prouzrokovali vozači pod utjecajem alkohola. Pripazite i na posljedice ‘alkoholne’ večeri jer mamurluk je podjednako opasan za vozača kao i alkohol.

Podsjećamo da je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu sve do 20 tisuća kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Stoga, policija savjetuje vozače:
ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – time nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
koristite javni prijevoz
koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije
unaprijed se dogovorite tko neće konzumirati alkoholna pića i voziti natrag ili pozovite nekog trijeznog da dođe po vas.

Zapamtite, za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan pa tako ni proslava ”Martinja”. Budite odgovorni sudionici u prometu i ne ugrožavajte svoj i tuđi život!

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide