Policija upozorava na računalne prijevare

Policija upozorava na računalne prijevare
Photo Credit: Canva

Policija je pozvala građane na oprez budući da je u posljednje vrijeme zabilježila više slučajeva investicijskih prijevara u kojima su inozemni kriminalci putem interneta obećavali brzu i višestruku zaradu na vrijednosti kriptovaluta, ali su prevareni građani na kraju ostali bez novca, prenosi Index

Riječ je o situacijama u kojima se kriminalne skupine iz inozemstva putem internetskih oglasa predstavljaju kao legitimna trgovačka društva, uvjeravajući svoje žrtve da će im osigurati zaradu investiranjem njihovog novca u kriptovalute.

No, u stvarnosti se pokazalo da se kriminalci često putem legitimnih aplikacija za udaljeni pristup računalima, poput aplikacije AnyDesk, spajaju na računalo oštećenika uz njihov pristanak i putem internetskog bankarstva prebacuju novac s njihovih računa na račune otvorene na internetskim mjenjačnicama kriptovaluta.

Prevaranti potom konvertiraju novac u kriptovalute, najčešće bitcoine, te ih prenose na račune pod njihovim nadzorom pa oštećenici tako ostaju bez novca, često i bez više desetaka tisuća eura.

Policija stoga savjetuje građanima da uvijek traže nepristrani financijski savjet prije nego što daju novac ili ulože novčana sredstva, da odbiju nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja te da budu sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit.

Photo Credit: MUP

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide
Dvadeset godina nakon uvođenja eura ECB je pokrenuo proces redizajna novčanica.U potrazi za novim dizajnom budućih novčanica eura, Europska središnja banka (ECB) primila je prijedlog od Europskog parlamenta. Političar njemačkog Slobodnog demokrata (FDP) Moritz Körner zatražio je da osnivači BioNTecha Ugur Sahin i Özlem Türeci budu prikazani na jednoj od novčanica, prenosi Poslovni.hr. “Njihov životni put impresivna je priča o integraciji, napretku, poduzetništvu, znanstvenoj izvrsnosti i potencijalu otvorenog imigracionog društva”, rekao je.