S Krka "bačena rukavica" istarskom i drniškom pršutu

S Krka "bačena rukavica" istarskom i drniškom pršutu
Photo Credit: Canva

Ako se za ikoga može reći da je »izmislio« krčki pršut, onda je to nedvojbeno Vjekoslav Žužić. Iako tu konstataciju treba uzeti uvjetno, s obzirom na to da se krčko pršutarstvo oslanja na dugu tradiciju kućne, bolje rečeno obiteljske proizvodnje, Žužić je i onaj koji ga je, kao prvi hrvatski proizvod, »dogurao« do razine oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla, odnosno proizvoda čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, piše Novi list.

A da se kvaliteta Krčkog pršuta sve jasnije vrednuje i u najjačim hrvatskim »pršutarskim regijama« poput Dalmacije ili Istre, potvrđuju nagrade i priznanja koje proizvodi prvog, a zasad još uvijek i jedinog »pravog« krčkog pršutara već godinama osvajaju na najprestižnijim domaćim pršutarskim sajmovima i smotrama – Internacionalnom sajamu pršuta (ISAP) koji se održava u istarskom Tinjanu, kao i na Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju.

Govoreći o počecima bavljenja proizvodnjom pršuta, Žužić nam je otkrio da se mesarstvom, a time i obradom te proizvodnjom suhomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina, počeo baviti još 80-ih godina, kao mladac koji se, kao polaznik strukovne škole u Opatiji, u jednoj krčkoj mesnici zaposlio sezonski.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide