Slovenci će uskoro pokupovati cijelu Hrvatsku, vlada pomana za nekretninama

Photo credit: Canva

Strani državljani lani su kupili oko dvije trećine svih stambenih nekretnina na hrvatskoj obali. 

“Slovenski kupci kupovat će sve u Hrvatskoj, a slijede Nijemci, Skandinavci, Česi, Slovaci, Rusi i Ukrajinci. Nevjerojatno je ovo što se događa na hrvatskom tržištu”, napominje Zoran Đukić, direktor agencije Stoja Trade. Što slovenski i hrvatski agenti za nekretnine kažu o slovenskim kupcima nekretnina u Hrvatskoj? Koje su ključne karakteristike hrvatskog tržišta nekretnina i što će biti s cijenama u budućnosti? Tko i što kupuje u Hrvatskoj?

Nakon ulaska Hrvatske u euro i schengensku zonu, porastao je i interes stranih investitora za hrvatske nekretnine. Kupcima su najzanimljiviji primorski gradovi koji imaju veći potencijal za investicijsku kupnju, posebice Istra.

Interesa za kupnju nekretnina ima i u unutrašnjosti Istre, zbog dobre cestovne povezanosti, klime i kuhinje. “Posebno trokut Crveni vrh, Savudrija, do Motovuna u unutrašnjosti pa do Rovinja – to je trenutno najtraženija destinacija. Istra je i dalje prioritet, zatim Opatija, Krk pa cijela Dalmacija s otocima. Već smo uspješno završili prodaju stanova u projektu Sunnyside u Zadru“, objašnjava Zoran Đukić, direktor agencije Stoja Trade, dodajući da se u Hrvatskoj trenutno radi na projektu prodaje apartmana u Garden Palace Resortu u Umag.

Gdje su najskuplje nekretnine
Kako se kreću cijene nekretnina? U Hrvatskoj su lani cijene nekretnina porasle za 14,8 posto, a trećinu kupnji čine stranci. Zainteresirani su za stanove i vile te urede i prostore za logističku djelatnost. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2022. godini cijene novih stanova u Hrvatskoj porasle su za 17,4 posto u odnosu na 2021. godinu, a cijene starih stanova i kuća za 14,5 posto. U Zagrebu je pak zabilježen najveći skok cijena, jer su stanovi poskupjeli za 17,9 posto.

Krajem veljače, prije dodatnog poskupljenja stanova, stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj upozorili su i na prijedlog Ureda za mlade i demografiju o subvencioniranju najma stanova. Kako prenosi STA, osim na rast cijena nekretnina utječe i godišnji natječaj za državne subvencije stambenih kredita, prenosi Rijeka danas.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide