Sloveniji prijeti ekološka katastrofa. Mogla bi pogoditi i Hrvatsku?

Photo credit: Screenshot Youtube

Nakon katastrofalnih poplava koje su posljednjih dana pogodile Sloveniju situacija je i dalje zabrinjavajuća. Vodostaji rijeka polako opadaju, no neke još uvijek poplavljuju. Brojne ceste i dalje su zatvorene, a u poplavljenim područjima ne voze vlakovi, javljaju slovenski mediji, a prenosi Index

Tamo gdje se voda povukla sada postoji velika opasnost od klizišta, a neka su se već stvorila, pogotovo u Koruškoj i u Savinjskoj dolini. Također, iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije poslali su upozorenje o prijetnji bakterijskih infekcija i opasnosti od plijesni.

Slovenski premijer Robert Golob rekao je u subotu da je nevrijeme koje je dan ranije pogodilo zemlju najgora prirodna katastrofa u povijesti Slovenije, da je zahvatilo dvije trećine države te da će šteta vjerojatno premašiti 500 milijuna eura.

Šest žrtava
Poplave su odnijele i šest života. Sinoć je u selu Ivanja u općini Mirna Peč pronađen 35-godišnjak koji se utopio u nabujalim vodama rijeke Temenice. Jedan je muškarac također jučer pronađen mrtav u šahtu u koji je upao tijekom sanacije posljedica poplave.

U subotu je na obali Save na području Tomačeva u Ljubljani, nekoliko stotina metara od njegove kuće, pronađen mrtav muškarac. U poplavama je preminula i žena na području Kamnika koja je u petak pronađena u blizini svoje kuće te par iz Nizozemske kojeg je usmrtio grom.

Oštećena kanalizacijska cijev iznad Save
Ekološka katastrofa trenutno prijeti Kranju, gdje je Sava oštetila betonski pokrov kanalizacijske cijevi pričvršćene na most. Strahuje se da bi se kanalizacija, na koju je priključeno oko 25.000 ljudi, mogla razliti u Savu, što bi pogodilo čitavu Sloveniju, ali i zemlje u donjim tokovima u koje spada i Hrvatska.

Djelatnici Komunalnog poduzeća Kranj kažu da u ovom trenutku ne mogu učiniti ništa kako bi spriječili nesreću. Mogu se samo nadati da će izdržati betonski pokrov koji se odlijepio, napukao i pomaknuo na pojedinim mjestima, prenose slovenski mediji. Uz slijeganje vodotoka i oborinske vode u kanalizacijskom sustavu scenarij bi se mogao pogoršati, dodaju.

Iz Općine upozoravaju da je sanacija nužna kako bi se izbjegla ekološka katastrofa koja bi mogla zahvatiti veća područja uz Savu, kako u Sloveniji tako i u inozemstvu.

“Kratkoročno gledano, Općina Kranj nema sredstava za projekt i realizaciju nove kanalizacije pa joj je hitno potrebna financijska pomoć države kako bi se spriječile štete na javnoj infrastrukturi i kako bi se projekt u cijelosti realizirao što prije. Jedino tako ćemo izbjeći otjecanje fekalnih voda iz cijevi u Savu”, napisali su iz Općine.

Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon i gradonačelnik Rakovca zasad su optimistični, prenosi Delo, no kažu da bi pri sljedećem jačem pljusku voda mogla oštetiti glavni vodovod. Upozoravaju da se uskoro približavaju jesenske oborine te da cijev mora biti sanirana prije sljedećih velikih pljuskova.

Trenutno stanje rijeka
Većina rijeka diljem zemlje počela je opadati. Prema podacima slovenske Agencije za okoliš, situacija uz Muru već se smiruje. Danas i sutra postupno će se smanjivati poplavljena područja uz Dravu. I Krka je u padu. Prema podacima Odjela za hidrološku prognozu slovenske Agencije za okoliš (Arso), hidrološke prilike postupno se smiruju i u Pomurju, Podravju i uz rijeku Krku.

Rijeka Mura u Gornjoj Radgoni posljednjih je sati počela brže rasti, poplavljene površine unutar protupoplavnih nasipa smanjuju se u gornjem toku, napisali su. Najugroženije je područje Pomurja gdje su nasipi uz Muru pod velikim pritiskom. U srednjem toku, također na području oštećenih nasipa, Mura će početi opadati u poslijepodnevnim satima, a u donjem toku navečer.

Drava se izlijeva na izloženim područjima s velikim dotokom iz Austrije, a nizvodno od brane Markovci još uvijek poplavljuje. Poplavljene površine na ovoj dionici rijeke danas i sutra postupno će se smanjivati.

Rijeka Krka poplavljuje u područjima godišnjih poplava, a u donjem toku već opada. Poplavljene površine će se danas i sutra polako smanjivati, a u noći na srijedu Krka će se vratiti u svoje korito. Izlijevaju se i pojedini kraški pritoci Ljubljanice. Vodostaj ostalih rijeka u zemlji je visok te će se danas i idućih dana smanjivati, piše Agencija za zaštitu okoliša.

Evakuacije zbog klizišta, ljudi bez struje
U Dravogradu najveća opasnost su klizišta. Zbog aktivnosti klizišta veći broj mještana Grajske Bajte preventivno je evakuiran, kao i jedna obitelj na Viškoj cesti. Ukupan broj evakuiranih u Dravogradu popeo se na 255, javlja STA. Klizišta prijete i Gorenjskoj gdje su neki stanovnici također evakuirani, a mjesta su odsječena od svijeta.

Veliki problem je i nedostatak električne energije. Zbog poplava bez struje je ostalo 2899 korisnika. Najviše problema ima na području Elektre Celje.

Stanje u Savinjskoj dolini i dalje je kritično, no prioritet se daje osiguranju cestovne dostupnosti. Nekoliko je mjesta još uvijek odsječeno od svijeta, zbog čega su se mnogi stanovnici morali evakuirati.

Ogromna šteta za gospodarstvo
Iz slovenskog ministarstva gospodarstva upozoravaju da se mogu očekivati veliki problemi i u gospodarstvu. Ministar Matjaž Han sazvao je operativni sastanak s Obrtno-poduzetničkom zbornicom Slovenije, Gospodarskom zbornicom Slovenije (GZS) i Ugostiteljskom zbornicom Slovenije.

GZS je u petak upozorio da će posljedice poplava za gospodarstvo biti goleme. Prema njihovim riječima, neke tvrtke pretrpjele su višemilijunske štete, a ponegdje još nekoliko tjedana neće moći pokrenuti proizvodnju.

Između ostalog, pozvali su državu u pomoć u vidu subvencioniranja plaća radnicima u tvrtkama koje će morati zaustaviti proizvodnju na dulje vrijeme. Također, u mnogim mjestima radnici neće moći doći na posao zbog još uvijek neprohodnih cesta.

Radnici ne mogu na posao
Mnogi radnici ne mogu na posao, neka poduzeća uopće ne rade, a mnogi će izostati i sljedećih dana. Ministarstvo rada danas je objavilo prava i obveze radnika u slučaju elementarne nepogode.

Radno zakonodavstvo, a središnje je Zakon o radnim odnosima, predviđa nekoliko mogućnosti za slučajeve odsutnosti i nemogućnosti obavljanja posla, kao i radi obavljanja drugog posla ili rada na drugom mjestu, naglasili su.

Radnicima i poslodavcima u području odsutnosti s rada stoje na raspolaganju instituti odsutnosti s rada zbog više sile; odsutnost s posla zbog posebnih okolnosti (teška nezgoda koja je pogodila radnika); čekanje na posao kada poslodavac ne može osigurati posao; korištenja godišnjeg odmora i neplaćenog dopusta, naveli su.

Prema njihovim riječima, sa stajališta organizacije rada bitne su mogućnosti privremene promjene vrste i mjesta rada ili određivanja drugog rada i rada kod kuće, kao i određivanja dopunskog rada u slučaju elementarnih i drugih nesreća.

Stiže aplikacija za pomoć stradalima u nesrećama
Slovenija se priprema uspostaviti novi alat za učinkovitiju pomoć žrtvama nesreća. Danas s radom kreće posebna aplikacija koja će omogućiti prikupljanje svih informacija o pomoći.

Glasnogovornica vlade Petra Bezjak otkrila je da će prijave štete biti otvorene danas. Osnovne informacije već su dostupne na posebnoj vladinoj web stranici. Uz pomoć ove aplikacije svatko tko je voljan pomoći moći će odabrati kategoriju pomoći ili aktivnosti koju može ponuditi. Ova poveznica vodi izravno do onih kojima je pomoć potrebna, kao i do onih koji su voljni ponuditi svoju pomoć, prenosi Index

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide