Stiže jaka promjena, upaljen narančasti alarm

Photo credit: Canva

Danas u Hrvatsku stiže snažna promjena vremena koja donosi i kraj toplinskog vala. Prijete oluje, temperature će znatno pasti, a smirivanje vremena očekuje se tek od četvrtka.

Danas jaka promjena
Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za danas najavljuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Zahvatit će ujutro i prijepodne sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne krajeve unutrašnjosti, a najkasnije, tek kasno poslijepodne, doći će do Slavonije, prenosi Index

Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36°C.

Izdana upozorenja
Za cijelu Hrvatsku izdana su upozorenja. Za veći dio zemlje na snazi je narančasti meteoalarm. Lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme i tuča.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, kažu iz DHMZ-a.

Jučer u poslijepodnevnim satima civilna zaštita objavila je upozorenje za iduće dane.

“Narančasto upozorenje DHMZ-a za sutra. Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra, 28. kolovoza narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji, već od jutra na sjevernom Jadranu, a u nastavku dana i drugdje”, piše civilna zaštita na društvenim mrežama.

“Lokalno je moguć izraženiji pljusak, s njim veća količina kiše u kraće vrijeme, vrlo jak pa i olujan vjetar te tuča, a ne može se isključiti i mogućnost pojave pijavica na moru”, napisali su prenijevši upozorenja DHMZ-a o opasnosti od grmljavinskih nevremena, bujičnih poplava i tuče.

Što nas čeka sutra i u narednim danima
Sutra će također biti promjenljivo oblačno s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće na Jadranu, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Mjestimice je moguće i nevrijeme te obilnija oborina. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka većinom od 13 do 18, duž obale i na otocima između 19 i 24°C. Najviša dnevna uglavnom od 23 do 28°C.

Za sutra je za cijelu Hrvatsku, osim istoka zemlje, izdano žuto upozorenje.

Od utorka do četvrtka vrijeme će biti promjenljivo i vrlo nestabilno te manje toplo. Povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, češće na Jadranu i uz njega, a lokalno će biti i nevremena. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren, u utorak većinom južni i jugozapadni, a zatim sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će južni i jugozapadni vjetar te jugo u srijedu oslabjeti, a u četvrtak na sjevernom dijelu okrenuti na buru.

Meteorolog: Vrijeme će se brzo i silovito promijeniti
Detaljniju prognozu za tjedan pred nama donosi meteorolog Bojan Lipovšćak za N1.

On napominje kako će se nakon dva tjedna toplinskog vala vrijeme brzo i silovito promijeniti. Kaplja toplog vrućeg zraka koja je podržavala toplo, suho, stabilno vrijeme sa slabim vjetrovima odmiče prema istoku, a nad sjeverne i zapadne krajeve Europe prodire hladan, nestabilan, vlažan zrak s Atlantika te struji prema istoku, sjevernije od Alpa. Pod utjecajem mlazne, visinske struje nestabilan zrak zaobilazi planinski masiv Alpa i prodire u brzoj sjeverozapadnoj struji nad Genovski zaljev uzrokujući jaku ciklogenezu.

U sklopu cirkulacije Genovske ciklone kumulonimbusni grmljavinski oblaci slijede jedan drugi i prodiru nad sjevernu Italiju, Austriju i Sloveniju. Premještanjem toplog zraka peke prema jugoistoku putanje kumulonimbusa spuštaju se prema jugu te očekujemo grmljavinu i pljuskove već danas prijepodne u zapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu, a u noći na utorak i u istočnim krajevima unutrašnjosti te na cijelom Jadranu.

Burni atmosferski procesi
U atmosferi je zbog akumulirane topline i vlage velika količina pohranjene energije te su izvjesni vrlo burni atmosferski procesi. Očekujemo pad temperature zraka za 15 do 18°C, udare vjetra do 90 km/h i jake grmljavinske pljuskove mjestimice s tučom.

Količina vlage u zračnoj masi koja pritječe nad naše krajeve može, osobito na južnom Jadranu i u Dalmatinskoj zagori, uzrokovati pljuskove tropskih karakteristika sa satnom količinom kiše i do 60 mm na četvorni metar. Zbog niskog atmosferskog tlaka, jakog juga i poslijepodnevne plime, moguće je lokalno plavljenje obala, osobito na sjevernom Jadranu.

Vrijeme danas i sutra
Danas će se naoblačenje uz pad temperature i grmljavinske pljuskove brzo premještati prema istoku i tijekom dana i navečer proširiti na cijelu unutrašnjost, sjeverni i srednji Jadran. Na Jadranu će puhati jako, na otvorenom moru i olujno jugo. Jutarnje temperature u zapadnim krajevima unutrašnjosti od 17 do 21. Na Jadranu jutarnje temperature od 22 do 26.

Najviše dnevne u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu od 25 do 28, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu, kao i na Jadranu, oko 35°C. Navečer uz naoblačenje i prolaz fronte temperature u padu za 10 do 15°C.

U utorak pretežno oblačno s povremenim pljuskovima i grmljavinom, vjetrovito. Više oborine uz jako jugo na Jadranu i u Dalmatinskoj zagori. Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 8 do 12, na Jadranu 15 do 19. Najviše dnevne u unutrašnjosti od 14 do 20, na Jadranu oko 25°C.

Smirivanje od četvrtka
Srijeda će biti promjenljivo oblačna i nestabilna s povremenim pljuskovima kiše. Krajem dana na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka bura.

Od četvrtka postupno smirivanje vremena uz porast temperature zraka i dulja sunčana razdoblja.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide