Učinak neradne nedjelje - trgovci nezadovoljni, kupci se navikli

Planirajte Uskršnju kupovinu - velika većina trgovina zatvorena za blagdane

Glas Istre opisuje kako je prošlo tri mjeseca otkako je u punoj primjeni izmijenjen Zakon o trgovini, koji trgovcima ograničava rad nedjeljom. Sindikalisti su njime zadovoljni. No, nisu i poduzetnici, javlja HRT.

Na području Zagreba, u pet velikih trgovačkih centara računaju da će ove godine zbog neradnih nedjelja imati pad prometa od oko 50 milijuna eura. Najlošije su prošli vlasnici malih trgovina među kojima je bilo i otpuštanja.

U nekim zemljama Sredozemlja trgovine nedjeljom rade – podsjeća ekonomist Boris Podobnik iz udruge Glas poduzetnika te navodi da je među malim trgovcima već bilo otpuštanja.

– Bilo je otpuštanja, ali to je prirodno jer ako vam se smanji promet morate otpuštati. Vi ako pogledate da ima 50 tisuća dućana koji su ili obrt ili male firme u kojima rade upravo poduzetnici ili članovi obitelji, prosječni dnevni prihodi su bili oko 1000 eura, pa ako se ne radi nedjeljom to vam je gubitak od jedne milijarde eura, kaže Podobnik.

U Sindikatu trgovine pak tvrde da otpuštanja nema i da turizam neće trpjeti.

– Trgovina doista nije djelatnost koja treba raditi ovako kako je radila do sada, kaže Zlatica Štulić, Sindikat trgovine Hrvatske.

Trgovački centri imaju poražavajuću računicu.

Cijeli članak pročitajte na idućem linku (Glas Istre)

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide