Umag, Rovinj i Poreč pokušat će zasjeniti Svetu Nedelju

Umag, Rovinj i Poreč pokušat će zasjeniti Svetu Nedelju
Photo Credit: Župan.hr

Ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, našeg portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos započeo je utvrđivanjem liste gradova koji su ušli u najuži izbor za nagrade, a među njima su i ove godine brojni istarski gradovi. Nagrade će biti dodijeljene 21. listopada, u Novom Vinodolskom.

Trenutno su poznati gradovi kandidati za pobjednike u pet od ukupno sedam kategorija izbora najboljih gradova – obrazovanje i mladi, gospodarstvo, kvaliteta života i najveći napredak. Priznanje gradu koji je, prema kriterijima organizatora, postigao najveći napredak u osiguranju kvalitete života svojih stanovnika dodjeljuje se po prvi put.

U najuži izbor najboljih gradova u kategoriji obrazovanje i mladi uvršteno je njih 15 koji imaju najbolje pokazatelje, odnosno najviše udjele u ukupnome indeksu šest promatranih kriterija. Kriteriji su, primjerice, proračunsko izdvajanje za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, broj djece po odgajatelju u vrtiću i prosječna proračunska izdvajanja za stipendije i školarine.

U kategoriji malih gradova u konkurenciji su Buje i Novigrad. Kad je u pitanju lista gradova u najužem izboru za najbolji grad u obrazovanju, u kategoriji srednjih gradova, kandidati su Labin, Poreč, Rovinj i Umag, dok je u kategoriji velikih gradova u konkurenciji i Pazin.

Istra ima najviše predstavnika i u kategoriji gospodarstva, naime u konkurenciji najboljih srednjih gradova u gospodarstvu našli su se Poreč, Rovinj i Umag, dok je u konkurenciji velikih gradova svoje mjesto našla i Pula.

U kategoriji kvalitete života gradovi su, među ostalim, rangirani prema pokazateljima prosječni dohodak po stanovniku, prosječnome broju zaposlenih na 1000 stanovnika, proračunskim izdvajanima za kulturu i indeksu efikasnosti gradske uprave. I ovdje se nalaze čak četiri istarska grada i to Labin, Poreč i Rovinj u konkurenciji srednjih i Novigrad u konkurenciji malih gradova.

Podsjetimo da je i ranijih godina najveći broj finalista bio iz Istarske županije, a također najveći broj i odnio pobjedu. Lani je tako Labin uspio obraniti titulu najboljeg grada za obrazovanje i demografiju, u kategoriji srednjih gradova Rovinj je odnio pobjedu najboljeg grada za život, preklani je Pazin odnio pobjedu najboljeg velikog grada za obrazovanje i demografiju.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
19/10/2021, 19:55
Umag
 

Oblačno
14°C
Subjektivno: 14°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vjetra: 4 km/h IJI
Naleti vjetra: 4 km/h
Izlazak sunca: 07:28
Zalazak sunca: 18:13