Uskoro stižu nova pravila za dječji doplatak. Evo što se sve mijenja

Photo Credit: Pixabay

Početkom ožujka na snagu stupaju zakonske izmjene kojima se povećava dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak za djecu.

Nova pravila donose značajno proširenje kruga korisnika i povećanje dječjeg doplatka, prenosi: Poslovni.hr

Od 1. ožujka dohodovni cenzus povećava se sa sadašnjih 309,01 na 618,02 eura (sa 70 na 140 posto proračunske osnovice), što znači da će ubuduće pravo na doplatak imati sve obitelji s dohotkom do 618,02 eura po članu.

Prema procjenama Vlade, uvođenjem višeg cenzusa pravo na dječji doplatak obuhvatit će oko dvije trećine djece.

Iznosi doplatka po cenzusnim grupama penju se sa sadašnjih 26,49 do 39,73 eura na 30,90 do 61,80 eura. S ciljem pravednije distribucije, uvedena su dva nova razreda, pa će se doplatak ubuduće određivati prema pet cenzusnih grupa, piše tportal.

Najveći iznos doplatka od 61,80 eura po djetetu pripast će obiteljima s prihodima nižim od 88,29 eura po članu. Korisnici koji ulaze u prvu cenzusnu grupu primat će 22 eura više po djetetu nego dosad.

Najmanji iznos dohotka od 30,90 eura po djetetu dobivat će obitelji s dohotkom između 441,45 i 618,02 eura po članu. Riječ je o obiteljima koje dosad nisu imale pravo na doplatak zbog niskog cenzusa.

Kako podnijeti zahtjev
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje pozvao je sve koji nisu bili korisnici doplatka za djecu za prethodnu godinu, a koji ispunjavaju navedeni propisani uvjet dohodovnog cenzusa, da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak.

Korisnici se mogu prijaviti digitalno, kroz uslugu u aplikaciji e-Građani, osobno u ispostavama HZMO-a ili predajom prijave putem pošte.

Zahtjeve trebaju podnijeti do 29. veljače 2024., ali i ako ga podnesu u roku od 120 dana od 1. ožujka 2024., odnosno do kraja lipnja, pravo na doplatak bit će im priznato.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide