Za diplomski rad more pretvorio u pivo

Za diplomski rad more pretvorio u pivo
Photo Credit: Petar Puškarić

‘Morski kukumar‘, ime je piva kojeg je proizveo bivši student s Odjela za studije mora splitskog Sveučilišta, sada diplomirani inženjer Ekologije i zaštite mora, Petar Puškarić u sklopu diplomskog rada. Prvi na svijetu uspio je izolirati kvasaca iz mora i napraviti pivo, piše Srednja.hr

“Ideja je nastala tijekom i nakon jednog predavanja iz mikrobiologije mora na Sveučilišnom odjelu za studije mora. Moj mentor, docent Marin Ordulj, i ja smo prije nekoliko godina razgovarali o morskim kvascima te smo došli do ideje da bi se i s morskim kvascima moglo fermentirati pivo. Tada je ostalo samo na ideji do realizacije ideje kroz diplomski rad”, rekao je Petar.

Iako zvuči komplicirano, kaže kako sama proizvodnja piva nije bila zahtjevna. Uspio je proizvesti nekoliko litara i to kvascem iz Jadranskog mora.

“Veći problem je bio doći do pogodnog kvasca za proizvodnju, odnosno pronaći morski kvasac koji ima sposobnost fermentacije. Trebali smo izolirati kvasac iz mora, dokazati sposobnost fermentacije, determinirati vrstu onih kvasaca koji imaju sposobnost fermentacije te ih uzgojiti i proizvesti pivo”, izjavio nam Petar.

Na obrani je iznenadio profesore koji su pivo i degustirali te dobio pohvale te ideje za nastavak razvijanja njegove ideje.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
19/10/2021, 18:28
Umag
 

Uglavnom oblačno
14°C
Subjektivno: 14°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vjetra: 0 km/h IJI
Naleti vjetra: 0 km/h
Izlazak sunca: 07:28
Zalazak sunca: 18:13