Za godinu dana uvodimo euro kao službenu valutu

Za godinu dana uvodimo euro kao službenu valutu
Photo Credit: Canva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je jučer s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, javlja Večernji.

“Za godinu dana, 17. siječnja 2022., jedino platno sredstvo u Hrvatskoj bit će euro. Važno da shvatimo koliko je to blizu. Plan je da se od početka rujna istaknu cijene i u eurima, i u kunama. Da proces krene i prije nego što se uvede euro – kazao je te naveo kako bi to trebalo početi prvog ponedjeljka u rujnu, odnosno 5. rujna”, rekao je Plenković.

“Građane pozivamo već sada da oni koji imaju gotov novac, koji drže kući, da ga već sada polože na svoje račune u bankama. Trenutkom prihvaćanja eura sve u kunama u bankama automatski će se pretvoriti u eure, za građane nema dodatnog posla. Cijene će još cijelu 2023. biti istaknute i u kunama i u eurima. Dakle, 16 mjeseci – naveo je te kazao kako godinu dana neće biti troškova za građane prilikom zamjene kuna u eure, to će se obavljati bez naknade”, dodao je.

Također, novčanice kune moći će se i kasnije promijeniti u HNB-u bez naknade.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide
Dvadeset godina nakon uvođenja eura ECB je pokrenuo proces redizajna novčanica.U potrazi za novim dizajnom budućih novčanica eura, Europska središnja banka (ECB) primila je prijedlog od Europskog parlamenta. Političar njemačkog Slobodnog demokrata (FDP) Moritz Körner zatražio je da osnivači BioNTecha Ugur Sahin i Özlem Türeci budu prikazani na jednoj od novčanica, prenosi Poslovni.hr. “Njihov životni put impresivna je priča o integraciji, napretku, poduzetništvu, znanstvenoj izvrsnosti i potencijalu otvorenog imigracionog društva”, rekao je.