Znanstvenici predvidjeli: Hrvatski grad među prvima koji će biti potopljeni

Dok sve brine spas sezone, na jugu Hrvatske poskupljenja
Photo credit: Canva

Oglobalnom zatopljenju i topljenju ledenjaka puno se govori, ali se zato ne čini puno da se ono zaustavi. A koliko je to ozbiljan problem može se vrlo dobro uvidjeti pomoću alata koji je osmislila NASA, a koji predviđa koji će gradovi biti potopljeni zbog topljenja ledenjaka izazvanog globalnim zatopljenjem. 

Znanstvenici su u “formulu” stavili učinak Zemljine gravitacije i njezine rotacije kako bi predvidjeli kako će se voda “redistribuirati” diljem svijeta. – Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji su ledenjaci od posebne važnosti – kazao je svojedobno BBC-ju jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju. 

Istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom dijelu Grenlanda u Europi trebaju strahovati, uz London i Dubrovnik, i Tromso, Oslo, Atena, Sirakuza, Marseille, Gibraltar i Brest. 

Znanstveni podaci pokazuju da je topljenje ledenjaka imalo utjecaja na rast razine mora tijekom 20. stoljeća, a u 21. stoljeću se taj utjecaj još povećao, prenosi Večernji


Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide