Poziv na održiviji turizam i veće oslanjanje na domaće radnike
Nedostatak kvalitetnih radnika sve više opterećuje turistički sektor, osobito u Istri. Predstavnici struke upozoravaju da, ako želimo održivi turizam, moramo se više osloniti na domaću radnu snagu i ulagati u kvalitetu usluge, a ne samo u širenje kapaciteta.
Zabrinuti ugostitelji iz Istre
Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Istarske županije, istaknuo je da je problem s nekvalificiranom radnom snagom ozbiljan i sve prisutniji. "Teško je graditi kvalitetan turizam ako ljudi koji rade nemaju potrebna znanja i iskustva", rekao je.
Dodatni problem postaje i kašnjenje s izdavanjem radnih dozvola za strane radnike. Briškoski je naveo da su posljednjih mjesec i pol dana iz Rovinja i drugih dijelova Istre stigli brojni pozivi ugostitelja koji ne mogu doći do dozvola i potrebne radne snage, pogotovo u predsezoni.
Manje širenja, više kvalitete
Briškoski smatra da rješenje nije u širenju kapaciteta, već u održavanju kvalitete u postojećim objektima. "Zadržavanje kvalitete znači da nećemo širiti radna mjesta i restorane. Time smanjujemo pritisak na potražnju radne snage i posvećujemo se domaćim radnicima", poručio je.
Dodao je kako će osobno u svom restoranu stati sa širenjem i fokusirati se na odnos kvalitete i održivosti koji će prenijeti svojim gostima.
Povratak lokalnim ljudima i boljim uvjetima
Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, poručio je da su upravo lokalni ljudi ključ održivog razvoja turizma. Podsjetio je da se manji hoteli već sada najviše oslanjaju na domaću snagu, a da bi se više mladih odlučilo za karijeru u turizmu, važno je osigurati bolje plaće i radne uvjete.
Ugostitelji su složni – ako želimo turizam koji traje, ne možemo se dugoročno oslanjati samo na uvoz radne snage. Potrebno je ulagati u ljude koji ovdje žive, rade i poznaju goste koje dočekuju.
Izvor: index.hr