Anonimni dobrotvori donirali 10 tisuća eura za dva suvremena dijagnostička aparata za umašku ispostavu HMP

Umaškoj ispostavi Nastavnog zavoda hitne medicine Istarske županije stigla je vrijedna donacija, dva suvremena dijagnostička aparata koji liječnicima pomažu u procjeni upalnog procesa, potvrditi je li riječ o bakterijskoj ili virusnoj upali, treba li pacijenta usmjeriti na daljnju obradu u bolnici, ili je dovoljna kućna njega. 

Budući da je Umag zaista udaljen od pulske bolnice, a velik je pritisak djece na hitnu medicinsku pomoć, naročito vikendom, ovo su važni aparati u trijaži. Mjere parametre infekcije – KKS, CRP i streptokokni test, a to je danas jako važno jer su streptokokne infekcije u velikom porastu, kaže nam dr. Tatjana Čemerikić, v.d. ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, donosi Glas Istre

Donatori žele ostati anonimni, napominje ravnateljica, ali nam otkriva da je riječ o privatnim poduzetnicima koji rade na području Umaga. Imali su pozitivno iskustvo u umaškoj hitnoj ambulanti i na ovaj su se način željeli zahvaliti. Dijagnostički aparati vrijedni su 10 tisuća eura. Umaška Hitna imala je sličan i ranije (novi su jedino steptokokni testovi), ali je bio prilično star i sada su dobili nov, moderan, koji će biti od velike pomoći i njihovim liječnicima i pacijentima.

– Ova zaista vrijedna donacija lijep nam je poticaj, da ono što radimo ljudi vide i da nas čuju, i da brinemo jedni o drugima. Na svu sreću, ima krasnih ljudi, koji mogu i koji hoće, uvijek stižu neke donacije, a ovo nam je u zadnje vrijeme velika donacija, upravo ono što nam treba. Koliko god da ulažemo, a imamo mi maksimalnu opremu i dijagnostičke aparate za hitnu medicinsku službu, ali ovo je korak dalje za naše ambulantne pacijente. Jedino, nažalost, što HZZO ne priznaje, ne pokriva ove usluge hitnoj medicinskoj službi pa ih moramo naplatiti pacijentu, kaže dr. Čemerikić.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide