Bassanese: želje ćemo i iduće godine pretvoriti u stvarnost - jer samo djela govore

UMAG U IDUĆU GODINU ULAZI S PLANOVIMA ZA NOVA URBANA NASELJA, PROMETNICE, KAMPUS SA ŠKOLAMA, IGRALIŠTIMA I NIZ VRTIĆA, POS STANOVE, GOSPODARSKU ZONU, RECIKLAŽNO DVORIŠTE, ŠETNICU, PARKIRALIŠTA...

Nedavno ste, prilikom izglasavanja ambicioznog proračuna ‘teškog’ 256,7 milijuna kuna najavili kako radite na ‘stvaranju identiteta malog, modernog europskog grada’. Što to konkretno znači? Kako će biti živjeti u Umagu za 10-15 godina? 

Kvaliteta života građana na koju, svojim radom i djelima, utječemo je naš glavni cilj te nastavak stvaranja identiteta i prepoznatljivosti Umaga. Mi smo na taj put odavno krenuli, a siguran sam da ćemo ubrzo i stići na cilj.

Za cjelovitu preobrazbu Umaga potrebno je 20 godina rada, s obzirom na potrebe i stanje u kojem se grad nalazio do 2009. godine, kada smo preuzeli upravljanje. Iako je Umag grad koji je najviše napredovao u Istri u posljednjih 10-tak godina te su gotovo svi zacrtani projekti ostvareni, svjesni smo da navedeno nije dovoljno i da nas čeka još 7-8 godina napornog posla. Upravljanje gradom je vrlo zahtjevno i komplicirano samo po sebi zbog niza faktora na koje se ne može utjecati, ali koji mogu biti problematični u samoj realizaciji projekata.

Unatoč navedenome, vjerujem kako smo na pravom putu da Umag za 10-tak godina pretvorimo u pravi mali europski grad, a to prvenstveno mislim zbog idealnog položaja najzapadnijeg i najsjevernijeg grada u Istri. Blizina europskih granica nameće standarde koje moramo postići ako se želimo nositi s kvalitetom života u Sloveniji i Italiji. Umagu je Kopar bliži od Poreča, Trst duplo bliži od Pule, a granice će od 2023. godine biti samo administrativnog karaktera. Dakle, kako bi zadržali naše, a privukli ostale građane koji će direktno utjecati na razvoj grada, morali smo naći prave motive, stoji u članku iPressa, koji prenosimo u cijelosti.

Umag svojoj djeci nudi najbolje uvjete odrastanja

Grad Umag je prije svega otvoren i siguran grad, grad koji mladim obiteljima nudi rješenje i perspektivu u rješavanju stambenog zbrinjavanja kroz poticanu stanogradnju. Nadalje, Umag svojoj djeci nudi najbolje uvjete odrastanja te najviše standarde predškolskog odgoja. Svjesni smo činjenice da se još uvijek ne možemo nositi s Europskim plaćama, no zato mi svojim građanima nudimo besplatni predškolski odgoj i sigurno odrastanje, a za što ćete u ostalim europskim gradovima platiti od 400 do 1000 Eura mjesečno, a da ne govorimo o razini sigurnosti i kvaliteti. To su motivi dolaska i ostanka u Umagu.

Tu su još i šetnice, biciklističke staze, novi trgovi, riva, ulice, niz dječjih igrališta, novi sportski, ali i gospodarski sadržaji, komunalna opremljenost. Valja spomenuti i kulturna događanja te razne manifestacije i sadržaji koji oplemenjuju dušu sugrađana, brigu o okolišu i zelene politike koje odgovaraju europskim standardima, a skrb o potrebitima i socijalna politika su daleko iznad prosjeka Hrvatske. Sve navedeno predstavlja ogledalo uređenog europskog grada koji odiše održivom budućnošću. Eto, cilj nam je biti bolji, kvalitetniji i konkurentniji u pružanju javnih usluga i kvaliteti života naših sugrađana.

Popis započetih ili u skoro vrijeme planiranih projekata je uistinu impresivan. Nova urbana naselja, prometnice, kampus sa školama, igralištima i niz vrtića, POS stanovi, sportski tereni, šetnice, riva, parkirališta…. Zaintrigirao nas je plan za izgradnju novog samoodrživog kvarta na 11 hektara sa svim sadržajima potrebnim za ugodan život obitelji. Možete nam malo više o tome reći, kada bi trebao biti završen?

Razvoj grada te koncept „pametnog grada“ počinju se planirati kao greenfield investicija, od prostornog i arhitektonskog planiranja, pa sve do izgradnje potrebnih infrastruktura te sadržaja koje treba imati budući kvart ili prostor. Riječ je o multidisciplinarnom pristupu koji uključuje sve segmente razvoja jednog projekta, od vizije do realizacije. Moja je zadaća prvenstveno imati viziju, a za sve ostale segmente potrebna je struka. U slučaju samoodrživog kvarta, riječ je o potpuno novom kvartu koji će biti izgrađen u skladu s najnovijim dostignućima na području zelene samoodržive izgradnje te organiziranosti života. Svi će sadržaji odgovarati europskim standardima, budući da slični kvartovi u Europi već postoje, a bili su mi inspiracija. Prostorno planiranje te održivi i kontrolirani razvoj grada su pojmovi s kojima se mi u Istri baš ne možemo pohvaliti te smo stoga u Umagu donijeli značajnu Odluku kojom čuvamo prostor. Tako se u naseljima mogu graditi građevine s najviše 6 stambeno-poslovnih jedinica, dok je u samom centru navedeno neograničeno. Cilj i svrha takve Odluke je zaštititi prostor na način da prigradska naselja ostanu i dalje naselja, a da centar postane grad u pravom smislu riječi. Realizaciju našeg novog kvarta očekujemo do 2030. godine, iako bi dio namijenjen poslovnom sadržaju trebao ugledati svijetlo dana već 2023. godine.

Osim po ambicioznom razvoju Umag je u hrvatskim okvirima prepoznat i kao iznimno socijalno osjetljiva sredina. Prvi ste u Istri svoj djeci omogućili besplatan vrtić, mjesto u Domu za starije dobije se u roku od nekoliko dana (što je znanstvena fantastika za ostatak Istre, posebice Pulu), planirate izgradnju Centra za inkluziju, društvenih domova, sklonište za životinje…

Kao što sam već napomenuo, mi jednostavno želimo stvoriti kvalitetu života koja omogućuje sigurnost i perspektivu svim stanovnicima. U prethodnih 10-tak godina izgradili smo ili u cijelosti rekonstruirali 8 zgrada vrtića, 6 osnovnih škola, srednju školu i Dom za starije i nemoćne osobe. Potonji je podatak sam po sebi zapravo nestvaran, a da ostale projekte i ne spomenemo. No, istovremeno znamo da smo sve to napravili jer želimo da osobe ostanu u svom gradu, a da stanovnici drugih gradova imaju motiv dolaska u Umag. Mogu nadodati i da ćemo u Umagu izgraditi i Centar za inkluziju te na taj način pomoći našim sugrađanima koje sustav ne prepoznaje. Na projektu skloništa za životinje već radimo dugi niz godina, a napokon smo, zahvaljujući donaciji naše sugrađanke, pronašli teren te očekujemo realizaciju u roku dvije do tri godine.

Sljedeće godine započinjemo s izgradnjom još jedne nove područne osnovne škole, u Sv. Mariji na Krasu, a očekujemo i početak gradnje nove gradske tržnice, kao i novog trga u starogradskoj jezgri. Ako malo razmislimo, samo ova tri projekta predstavljaju strateške projekte koji se događaju jednom u povijesti grada i jasno pokazuju našu viziju.

Naš Dom za starije i nemoćne je naš ponos, samostalno smo ga izgradili, od nikoga ne dobivamo ni kunu pomoći i cijeli sustav od 60-tak zaposlenika i 100 korisnika ima godišnji trošak od 10-tak milijuna kuna. Naravno, svi naši sugrađani, korisnici doma, imaju sufinancirani smještaj u istome, a po ispunjavanju uvjeta. U drugim se gradovima smještaj u Domu čeka i po 5-6 godina, no mi smo dokaz da se ipak može i bez liste čekanja. Da sam župan Istarske županije, nakon toliko godina iskustva i realiziranih projekata, mogu garantirati da bih riješio problematiku Domova za starije i nemoćne te da u Istri ne bi bilo listi čekanja Istre. Odgovorno tvrdim da se može pronaći model za cijelu Istru, no sumnjam da postoji dovoljno volje jer se sve mudro prebacuje na jedinice lokalne samouprave. Nije lako izgraditi jedan Dom, kao ni financirati ga, stoga mi je nepojmljivo ponašanje naše Županije.

Umag ima i najveće božićnice za umirovljenike u Hrvatskoj – od 1000 do 4000 kuna. Koliko Umag ima starijih stanovnika, mijenja li se demografska slika grada obzirom na značajne benefite koje imaju obitelji s malom djecom?

Da sam siguran da je popis stanovništva odrađen kako treba, odgovorio bih da ćemo uskoro to znati, no kako iskreno sumnjam u navedeno, jednostavno ću se koristiti poznatim podacima. Grad Umag ima svoju demografsku politiku, grad smo koji raste u svim pozitivnim segmentima koji omogućavaju prirodni priraštaj ili doseljavanje. Božićnice su samo jedno „hvala“ našim najpotrebitijim umirovljenicima za nadolazeće blagdane, dok je skrb o njima višekratna te aktualna cijele godine. Demografska slika grada se mijenja u korist mlađih generacija, a tome su doprinijele i naše demografske mjere, uvjeren sam.

Kako napreduju projekti gospodarske zone Ungarija?

Naša gospodarska zona „Ungarija“ se prostire na 500 tisuća m2 te mislim da je trenutno najveća gospodarska zona u Istri. Zbog svog visokog indeksa razvijenosti, Umag nije u mogućnosti dobiti državna ili EU sredstva kao pomoć za razvoj gospodarskih zona, a Županija, u čijoj je nadležnosti gospodarski razvoj, nije pokazala ni namjere ni želju za ulaganja u gospodarski razvoj Umaga. Upravo je iz dvaju navedenih razloga Grad Umag samostalno krenuo s velikim ulaganjem u vlastiti gospodarski razvoj ne bi li se, godinu po godinu, stvorili što bolji preduvjeti za razvoj gospodarstva. U proteklih 8 godina uložili smo oko 104 milijuna kuna u izgradnju osnovne infrastrukture, od sustava kanalizacije, pa sve do izgradnje kompletnog oborinskog sustava te upojnih bunara čija je glavna svrha zaštititi okoliš od mogućih poplava.

Nadalje, izrađena je elektronička komunalna infrastruktura te vodovod, a sve to u cijelosti o trošku Grada Umaga. Ujedno, izgrađena je nova mreža javne rasvjete, kao i sve potrebne prometnice, a tu su i nova parkirališta, nogostupi i biciklističke staze. Građevinske čestice koje su u cijelosti opremljene potrebnom infrastrukturom, prodane su po poticajnoj cijeni od 10 Eura po m2 za proizvodnju pa sve do 20 Eura po m2 za ostale gospodarske djelatnosti.

Grad Umag je i osigurao kreditnu liniju do 20 milijuna kn za sve one koje žele odmah započeti s izgradnjom i u tu svrhu Grad Umag sufinancira kamatu u iznosu od 1,25%, što je gotovo 50% tržne kamate. Time, Grad Umag na najdirektniji način pomaže svim svojim zainteresiranim gospodarstvenicima te na konkretan način osigurava financijsku stabilnost i održivi razvoj gospodarstva grada Umaga.

Imate li informacija o novim, visokokvalitetnim turističkim projektima planiranim u Savudriji na Stanciji Grande i uz sadašnji hotel Kempinski i resort Skiper?

Umag ima najveći turistički potencijal razvoja, naročito kada su u pitanju „greenfield“ investicije. Mislim da je to je nesporno, prvenstveno zbog duljine i ljepote same obale. Jedan takav biser je i naš Crveni Vrh, najzapadnija i najsjevernija destinacija u Istri s prekrasnim pogledom na Alpe. Uz jedino golf igralište u Hrvatskoj, a koje je otvoreno cijelu godinu, nalazi se već poznati resort Skiper te hotel Kempinski. Trenutno je u tijeku i jedna od najvećih turističkih investicija ikada, a planskom dokumentacijom je predviđena i investicija na Stanciji Grande. Radujemo se svakoj budućoj investiciji, jer iste donose razvoj i održivost destinacije te ističu posebnost i atraktivnost grada Umaga.

2022. biti će još jedna povijesna godina u razvoju Umaga

Već ste četvrti mandat na čelu Grada Umaga, vodite i SDP Istarske županije… jeste li se umorili? Hoćete li stići okončati sve glavne projekte koje ste zamislili? Što biste izdvojili kao svoje najveće želje na poslovnom planu u idućoj godini?

Da, u cijelosti sam posvećen poslu i obvezama, tako da gotovo nemam privatnog života, ali to sam i očekivao kad sam se kandidirao. Apsolutno nemam problema s umorom jer u svoj posao ugrađujem svoju strast i poštovanje te znam da uz sebe imam tim ljudi koji me prate i podržavaju. Tada nema umora, već nakon svega ostaje samo zadovoljstvo koje je nemjerljivo. Mi smo u Umagu poznati po tome da najprije realiziramo projekte, pa o istom tek naknadno govorimo. Šalu na stranu, ove nas godine čeka još jedna povijesna godina u razvoju Umaga.

Kroz projekt „Umag: Smart City-Green City“ očekujemo konačnu sanaciju odlagališta komunalnog otpada-Donji Picudo te dovršetak prve faze i početak druge faze izgradnje odlagališta i reciklažnog dvorišta/sortirnice inertnog otpada i građevinskog materijala – Valdemat. Radi se o projektima vrijednosti 30-tak milijuna kuna. Nadalje, očekujemo izgradnju javnih parkirališta na glavnoj gradskoj rivi te nastavak uređenja parka „Humagum“ u vrijednosti do 10-tak milijuna kuna.

Umaška promenada je jedan od najznačajnijih turističkih, sportsko-rekreativnih i gospodarskih projekta

Nastavljamo i s faznom izgradnjom „Umaške promenade“, kao jednog od najznačajnijih turističkih, sportsko-rekreativnih i gospodarskih projekta za što planiramo utrošiti do 10-tak milijuna kuna. Nastavljamo i s revitalizacijom starogradske jezgre, i to projektom izgradnje Trga Sv. Martina kojeg bi trebali započeti i okončati do kraja 2022. godine. Što se obrazovanja tiče, planirana je izgradnja nove područne škole u Sv. Mariji na Krasu, a nastavljamo i s rekonstrukcijom Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“. Za navedeno se planira utrošiti do 20-tak milijuna kuna. Kada su srednja škola i obrazovni kampus u pitanju, radovi se nastavljaju sukladno planu. Nastavlja se i s izgradnjom POS-ovih stanova te se započinje s aktivnostima na izgradnji iduće zgrade, pete po redu. Ulaganje u prometnice je od strateške razvojne važnosti te se u tu svrhu planira izdvojiti do 30 milijuna kuna.

Planiramo krajem 2022. godine započeti izgradnju nove tržnice, koja sama po sebi ima značaj za cijelu zajednicu, tim više što će se projekt tržnice spojiti s novo izgrađenim Trgom 1.svibnja. Na području sporta predviđena je izgradnja nove dvorane za boćanje u naselju Babići, nastavlja se s izgradnjom nogometnog kampusa „Stella Maris“, planira se izgradnja novih tenis terena, rekonstrukcija sportske dvorane „Stella Maris“, rekonstrukcija i prenamjena dvorane Bašanija u centar za gimnastiku. Ujedno, očekujemo iz NPOO-a mogućnost realizacije projekta obnove javnih zgrada, društvenih domova, nadogradnju vatrogasnog doma te izgradnju skloništa za životinje.

Ambiciozno, znamo, no posve sam siguran ćemo spomenuto realizirati ili pokrenuti u sljedećoj godini, stoga vjerujem da će se želje i ovaj put pretvoriti u stvarnost, kao i svaki put do sada. Jer samo djela govore.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide