Besplatni vrtići i sigurno mjesto: Umag u vrhu po izdvajanju za vrtiće

Besplatni vrtići i sigurno mjesto: Umag u vrhu po izdvajanju za vrtiće

Nedavna analiza proračunskih izdvajanja gradova za predškolski odgoj u ovome mandatu koju je proveo Gradonačelnik.hr pokazala je da je većina gradova, njih 76, u protekle tri godine za vrtiće izdvajala između 10 i 20 posto proračuna, njih 39 ispod 10 posto, a tek 12 gradova za predškolski odgoj je izdvajala preko 20 posto proračuna. Deset gradova s najvećim izdvajanjem za vrtiće izdvojilo je, pak, preko 4.000 kuna per capita, a među njima je i Grad Umag. 

Da je Umag u samom vrhu po izdvajanju za vrtiće ne čudi kad znamo da su jedan od tek četiri grada u zemlji koji je svoj djeci od 1. 4. 2017. osigurao besplatan vrtić, a jedan su od rijetkih gradova u kojima nema lista čekanja već sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću.

Vili Bassanese i njegova gradska uprava prije deset su godina, naime, pokrenuli projekt „Umag-grad djece“ koji obuhvaća izgradnju novih i/ili rekonstrukciju svih 17 obrazovnih zgrada – osam vrtića, osam osnovnih škola te izgradnju srednje škole. Srednju školu, treba naglasiti, grade potpuno sami, svojim sredstvima, po čemu su prvi i jedinstveni u Hrvatskoj.

Tako su, od 2010. do 2020. godine, izgrađena četiri nova vrtića, a četiri su temeljito rekonstruirana i proširena. Trenutno je u izgradnji peti novi umaški vrtić, a koji u sustav ulazi do kraja svibnja tekuće godine. Ukupni kapacitet svih devet objekata/vrtića je 750 djece, a trenutna je potreba oko 670 djece. Pa ipak, u gradu najavljuju gradnju još jednog centralnog vrtića, kapaciteta 200 djece.

‘Izgradnjom novih kapaciteta osigurali smo svakom djetetu mjesto u vrtiću te u Umagu ne postoji lista čekanja. Svakom djetetu su osigurani najbolji prostorni uvjeti boravka te nadstandardne stalne usluge struke: pedagog, psiholog, logoped, edukacijsko-rehabilitacijski terapeut, medicinska sestra, profesor kineziologije, profesor glazbenog odgoja te asistente u nastavi. Ujedno, valja napomenuti da je u Umagu uvriježen i zlatni standard od 1 odgajateljice po 8 djece (u prosjeku). Kako bi se postigao i održao takav standard predškolskog odgoja i obrazovanja, Grad Umag za svako dijete izdvaja skoro 3.000 kuna mjesečno, odnosno 36.000 godišnje, što bi značilo da se za svakog mališana tijekom 6 godina trajanja predškolskog odgoja i obrazovanja izdvaja gotovo 210.000kuna. Predškolski odgoj i obrazovanje se u cijelosti financira iz proračuna Grada Umaga te, kada je to moguće, iz EU fondova’, ističu iz gradske uprave.

Uz gradnju vrtića, izgradili su i uredili 40 igrališta za djecu i 2 polivalentna sportska igrališta s pratećim objektima, po najvišim standardima.

‘Projektom „Umag grad djece“ osigurava se motiv ostanka, kao i motiv dolaska u grad, čime se stvara najkonkretnija i najefikasnija demografska politika, odnosno politika razvoja, rasta, prosperiteta i jednakih mogućnosti za sve’, zaključuje gradonačelnik Bassanese.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide