Brtonigla će „oživjeti“ davna vremena manifestacijom 'U bojama tradicije - Žetvena svečanost'

Nakon cijelog niza događanja koji su ove godine obilježili Brtoniglu, došao je red na onaj, koji izaziva u posjetiteljima najveću čežnju za prošlim vremenima.

Naime, u petak 07.07.2023. u 18 sati, započinje dugo očekivana manifestacija koja nosi ime „U bojama tradicije – Žetvena svečanost“ .

Kako se nekada slavila žetvena svečanost i koji zanati su činili svakodnevicu Brtonigle, dočarat će posebno ukrašene ulice u kojima će izlagači odjeveni u tradicionalnoj odjeći, posjetiteljima ponuditi nezaboravno iskustvo.


Prisutni će imati jedinstvenu mogućnost razgledati bačvare koji će na starinski način izrađivati drvene bačve, kovače dok stvaraju potkove, klesare dok oblikuju kamene vaze i sl.
Posebno zanimljiva i ukusna, bit će animacija u režiji Zajednice Talijana Nove Vas, u sklopu koje će se proizvoditi kolači na tradicionalan način. Ujedno, gljivarsko društvo Boletus pripremit će veliki gljivarski kotlić, a neće faliti ni kuhanog kukuruza i ostalih tradicionalnih jela.


Nezamisliva su „prošla vremena“ bez zabave, druženja i igre te odjeka glazbe i pjevanja u ulicama mjesta. Stoga, neće nedostajati starinskih igri, animacija u režiji IstriaInspirita, a ove godine u Brtoniglu stiže i kulturno društvo Anbot iz Kopra, koje će biti zaduženo za uprizorenje starih običaja i zanata. Ujedno, na Trgu Giuseppe Mazzini posjetitelji će moći uživati u glazbenoj poslastici uz Trio Fortuna.


Vrhunac večeri očekuje se u 19 sati kada, drvena vršilica žita, koja datira iz 1938. godine, će prigodno biti stavljena u funkciju i prisutnima priuštiti nesvakidašnji prizor.
Ulaz na manifestaciju je besplatan, a pozvana je starija populacija koja želi probuditi sjećanja i mlađa koja želi upoznati jedan drugačiji svijet kojeg danas više nema i koji je imao posebnu čar i šarm.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide