Cijene hrane u Rovinju eksplodirale, no gosti se ne žale

Michelinove zvjezdice: Kako to da proizvođač guma ocjenjuje restorane?
Photo Credit: Canva

Trend rasta cijena u restoranima diljem naše obale ne jenjavaju. Još lani su mnogi domaći ljubitelji fine klope počeli zaobilaziti Istru jer im je jednostavno postala preskupa, a ove godine te su cijene dodatno porasle, a još glavna sezona kada će cijene opet eksplodirat, nije ni počela, piše Barbara Ban za Jutarnji list

Primijetili smo to u jednom od najskupljih istarskih gradova i hrvatskoj perjanici turizma Rovinju. A pravu polemiku oko cijena u Rovinju izazvao je prije desetak dana i naš poznati pjevač Luka Nižetić koji se pohvalio svojim postom na Intagramu kako je u Rovinju lijepo, no jedina mu je zamjerka bila kuglica kajmaka od 9 eura u jednom rovinjskom restoranu. Objava je izazvala niz reakcija, od onih da su cijene na tada aktualnom Food Festivalu, gdje se skuplja gastronomska elita, uvijek iznimno visoke, do toga da jeftinije nije ni u Dalmaciji, ali i da su cijene pizza u Rovinju i do 20 eura. Dovoljno da nas ponuka da pronjuškamo na početku predsezone kako dišu ugostitelji i njihove cijene. Dio njih još svoje restorane nije ni otvoriti, a oni koji jesu u centru grada već su puni strancima.

Na svakom je koraku vidljivo da su one nešto porasle u odnosu na lani, dok su neki iznenadili činjenicom da su ih ostavili istima kao i te 2022. Napravili smo đir po klasičnim restoranima i pizzerijama koji nude uobičajena jela na svojim jelovnicima poput lignji na žaru ili onih friganih, pomfrita, rižota sa škampima, pizza, ćevapčića, bifteka, sladoleda. Tako se primjerice cijena običnih prženih lignji s pomfritom kreće od 13,94 do čak 18 eura. Porcija se pak pomfrita može dobiti za četiri do pet eura, a okvirno se tako kreću i cijene drugih priloga koji se često naručuju uz meso. Cijena ćevapčića je svugdje bila više-manje ista – koštaju 12 eura. Jedan nam je ugostitelj rekao da je slična cijena ćevapčića bila i lani i da se gosti ne žale. I sam je svjestan da je cijena pomfrita od pet eura po porciji malo previše.

– A što da vam kažem. To nije normalno ništa više. Skupo je sve. Skupo je u restoranima, a ni u trgovinama nije bolje. No, zanimljivo gosti se ne žale. Nitko i ne pita za cijene. A mi na kraju krajeva nikoga ne silimo da mora nešto naručiti, bio nam je iskren ovaj ugostitelj u poznatoj ulici Grisia.

Cijena tosta je pak u jednom lokalu čak 4 eura, a cijena tjestenina i rižota se pak kreće do negdje 18 eura. To je ona najskuplja varijanta sa škampima. Proučili smo i cijene bifteka bez dodataka i umaka. Najpovoljniji cijena je 24 eura, dok je onaj najskuplji čak 35 eura. Kuglica nešto skupljeg domaćeg sladoleda je pak 2,5 eura. Cijene pizza ostale su izgleda svugdje na istom nivou kako su bile i lani, pa tako i najboljoj pizzeriji u gradu, Da Sergio, kako je mnogi nazivaju, a i ima najbolje ocjene gostiju na Trip Advisoru, ona stoji od 8 do 10 eura, napisala je Barbara Ban za Jutarnji list.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide