Druga cijev tunela Učke biti će probijena 2023.

Druga cijev tunela Učke biti će probijena 2023.
Photo Credit: Goran Kovačić/PIXSELL

Radovi na probijanju 5,6 kilometara duge druge cijevi tunela Učka, koji su službeno počeli krajem prošle godine, pomalo se zahuktavaju. U Bina Istri, koncesionaru na Istarskom ipsilonu, kažu da su radovi na drugoj cijevi Učke trenutačno u testnom razdoblju miniranja, koje je tehnički vrlo osjetljivo jer se uz nekoliko testnih eksplozija radi na preciznom namještanju kako bi se postigao najučinkovitiji proces proboja tunela, piše Večernji.

“Trenutačno smo na 36 metara probijene tunelske cijevi. Nakon ove testne faze, koja se planira dovršiti unutar 15 dana, uslijedit će ubrzani tempo izgradnje” poručuju iz Bina Istre, u kojoj planiraju probijanje tunela prosječno pet do sedam metara dnevno sa svake strane, što znači da bi ekipe s obje strane probile do prosječno 14 metara dnevno.

Probijanje druge cijevi trebalo bi biti dovršeno za dvije godine, odnosno u srpnju 2023. Nakon probijanja, slijede radovi na gradnji betonske oplate tunela, kolničke konstrukcije kao i sustava odvodnje. Prema podacima Bina Istre, na ovom projektu bit će angažirano oko 500 radnika te gotovo stotinjak strojeva.

Ukupna vrijednost ovog projekta, koji uključuje i gradnju drugog kolničkog traka od čvora Vranja do tunela Učka, odnosno portala Kvarner, dionice duge osam kilometara na sjeveroistočnoj strani autoceste, a koja uključuje 5,6 km druge cijevi tunela, iznosi 1,5 milijardi kuna.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
19/10/2021, 20:23
Umag
 

Uglavnom oblačno
13°C
Subjektivno: 12°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vjetra: 7 km/h IJI
Naleti vjetra: 7 km/h
Izlazak sunca: 07:28
Zalazak sunca: 18:13