Dvije periske otkrivene i u pulskom akvatoriju

U moru kod Rovinja pronađene dvije odrasle periske
Photo Credit: Screenshot/HRT

Dobre vijesti stižu iz pulskog akvatorija – na dubini od 17 metara uočene su dvije žive periske. Još se ispituje je li riječ o plemenitoj periski koja je prije sedam godina zaražena parazitom, čime je ugrožen njezin opstanak u Sredozemlju. 

Plemenita periska ili Pina nobilis, strogo je zaštićena vrsta. Nakon zaraze i masovnog pomora koji traje od 2016. godine, stižu dobre vijesti o jedinkama koje su viđene u Jadranu, piše HRT.

– Kod Barbarige imamo zadnje lijepe vijesti tako da su to sve mlade jedinke koje imaju oko 10 cm. Nadamo se da, na neki prirodan način, populacija polako dobiva malo više snage i da se obnovi, izjavila je Aleksandra Bel, voditeljica Aquariuma Pula.

Kako vrsta ne bi izumrla, pulski Akvarij bavi se očuvanjem tog školjkaša. U kolektorima diljem Jadrana sakupljaju se mlade periske.

Eksperimentalni laboratorij za očuvanje plemenitih periski u pulskom Akvariju ima i odjel za proizvodnju hrane.

– Imamo fitoplankton koji nam je najbitniji u hranjenju morskih filtratora kao što su npr. periske. On je zapravo najbitniji tako da nam je soba zapravo vrlo važna kako bi naše periske kvalitetno i dobro se hranile, istaknula je biologinja Nikolina Premate.

Biologinja Ludovica Rodriguez napominje da su mikroalge koje ondje uzgajaju iznimno važne za očuvanje plemenite periske, vrste koja omogućuje stabilan ekosustav Sredozemlja odnosno Jadranskog mora.

Stručnjaci podsjećaju ronioce da i ove sezone prijave opaze li perisku. Iznad nje treba nježno proći kroz morsku vodu rukom. Živa plemenita periska će se zatvoriti. Pri tome treba paziti da se jedinka ne dira i ne uznemiruje.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide