Egzotična ptica u Istri: afrička kukavica i druge ptice na ušću Mirne

Egzotična ptica u Istri: afrička kukavica i druge ptice na ušću Mirne
Foto: Afrička kukavica - snimio: Michael Hafner

Glas Istre piše: Ušće rijeke Mirne s Tarskom valom postalo je dom mnogim pticama vodenicama, uključujući i egzotičnu afričku kukavicu, čime se bogati ptičji svijet ovog ornitološkog sustava. Ovu prirodnu ljepotu pomogao je istražiti Vanja Puškarić, strastveni ljubitelj ptica iz Poreča.

Afrička kukavica, rijetko viđena na sjeveru, iznenađujuće je pronađena na ušću Mirne. Ova ptica, koja obično obitava u južnim dijelovima Sredozemlja, možda je stigla zbog afričke ciklone. Zanimljivo je da se hrani insektima, malim gmazovima, a kao parazit legla, svoja jaja polaže u gnijezda drugih ptica, poput svraka.

U istoj regiji viđen je i blistavi ibis, član obitelji crnih ibisa, čiji migracijski put vodi od istoka prema zapadu. Hrani se pijavicama u plićacima i travama uz vodu, a njegov egzotičan izgled može zavarati mnoge.

Čaplja žličarka, rijetka u Hrvatskoj, također je dio ovog ptičjeg svijeta. Poznata po svom jedinstvenom kljunu, ona hvata plijen kroz polukružne pokrete, razdvajajući se tako od drugih čaplji.

Još jedna zanimljiva vrsta, prugasti pozviždač, također se pojavila u Istri. Ova ptica, koja gnijezdi u Skandinaviji, a zimuje u Africi, sada koristi Mirnu kao privremeno odmorište.

Na kraju, vlastelica, manekenka među pticama, privlači pažnju svojim elegantnim izgledom i pokretima. Često se može naći u slanim močvarama, uključujući Palud kod Rovinja, gdje bi mogla postati zaštitni znak.

Ove ptice predstavljaju samo dio bogatstva ptičjeg svijeta koji ušće Mirne i Tarsku valu čini domom, bilo cijele godine ili samo u pojedinim razdobljima.

Izvor: Glas Istre

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide