EKSKLUZIVNI INTERVJU: VILI BASSANESE – mojih 12 godina na čelu Grada Umaga

EKSKLUZIVNI INTERVJU: VILI BASSANESE – mojih 12 godina na čelu Grada Umaga

Gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese prošle je godine započeo četvrti mandat. Koji su se novi projekti pokrenuli, koji priveli kraju i što možemo očekivati do kraja mandata?

Sve to i više, možete pročitati u našem razgovoru sa gradonačelnikom Umaga koji prenosimo u cijelosti:

1. G. Bassanese, Vaš četvrti mandat započeo je u svibnju prošle godine. Jeste li ostvarili sve što ste planirali u ovom dvanaestogodišnjem periodu? 

Nakon što smo 2009. godine preuzeli upravljanje gradom, procijenili smo situaciju i odlučili se za strateški dugoročnu, alicjelovitu preobrazbu Umaga. Za takvo što potrebno je oko 20-ak godina, a naš je cilj do 2030. godine izgraditi moderan i samoodrživ grad europskih standarda. Uvijek volim naglašavati kako seUmag u zadnjih 10-tak godina ubrzano razvija te kako se nalazi u fazi svog najvećeg razvoja u povijesti. Naravno, nije bilo lako doći do toga, morali smo prvo vraćati dugove i stabilizirati financije, no nakon 12 godina rada mogu svakako reći da sam ponosan na svoj grad, na svoje marljive suradnike/cei na sve svoje sugrađane/ke. Kvalitetomrada osigurali smo sve uvjete za funkcionalno, ekonomično i učinkovito upravljanje u cilju gospodarskog napretka, podizanja socijalne, zdravstvene i opće društvene sigurnosti te standarda. Izazova je svakako bilo puno, a najviše u posljednje dvije godinekoje je obilježila pandemija i koje su promijenile živote svih nas. S druge strane zaista sam zadovoljan što u Umagu, unatoč poteškoćama, strateški razvojni projekti nisu stali, već se nastavilo raditi gotovo istim tempom. Vrlo sam ambiciozan i za svoj grad uvijek želim najbolje, možda ponekad pred sebe postavim visoke ciljeve, ali nikada ne odustajem. Možda nismo još ostvarili baš sve što smo si zacrtali, no na dobrom smo putu.

2. Ova je godina obilježila iznimno važan trenutak, krenuli ste u Vaš 4. mandat. Koje projekte bi željeli izdvojiti kao najvažnije?

Ova godina je za Umag, unatoč teškoj krizi izazvanoj korona virusom, iznimno uspješna kad su u pitanju strateški projekti. Tijekom mojeg trećeg mandata započeli smo niz projekata, a koji su se nastavili u četvrtom mandatu. Neki od projekata realizirani su tijekom ove godine, a neki se nalaze još uvijek u fazi realizacije. Mogu ih nabrojati: tu su novo polivalentno sportsko igralište, nova gradska riva, novi područni vrtić u Murinama, Umaška promenada, ulaganja u Gospodarsku zonu Ungarija, 4. zgrada u okviru Programa poticajne stanogradnje, kojom će Umag u konačnici imati 206 stanova za mlade obitelji. Nadalje, vrlo dobro napreduju i radovi na izgradnji srednje škole i obrazovnog kampusa, a nedavno su krenuli i radovi na investiciji izgradnje novog rotora kod IKB-a, što će bitno poboljšati kvalitetu prometovanja u samom centru grada te izgradnjom potrebne infrastrukture omogućiti izgradnju nove tržnice. Za svaki od navedenih projekata moglo bi se danima govoriti. Iznimno sam ponosan na sve dosad realizirane projekte, kao i sve one u tijeku, a i buduće, kojih je još zaista mnogo.

3. Postoji projekt za kojeg gotovo cijela Hrvatska već dobro zna, „Umag-grad djece“. Možete li nam reći nešto više o tome?

Projekt „Umag-grad djece“ i demografske mjere koje provodimo čine Umag gotovo jedinstvenim u Hrvatskoj. Do danas smo na novo izgradili ili u cijelosti rekonstruirali 8 vrtića, 6 osnovnih škola i u fazi je dovršetka zgrada srednje škole. Preostaje nam izgradnja još jedne osnovne škole sljedeće godine u Sv. Mariji na Krasu, te još jednog vrtića u Moeli. Mi smo u Umagu na vrijeme shvatili da moramo biti konkurentni sa svojim javnim uslugama,prije svega kada je u pitanju obrazovanje. Iz navedenog smo se razloga 2017. godine odlučili na uvođenje potpuno besplatnih vrtića za sve naše mališane, bez liste čekanja i s prosjekom od 8 djece po odgajateljici. Te standarde i uvjete nema nitko u Hrvatskoj i rijetko tko u Europi. U sklopu toga smo, kao jedini grad u Hrvatskoj, samostalno pokrenuli izgradnju „Obrazovnog kampusa Umag“ u okviru kojeg smo već izgradili jaslice, vrtić i srednju školu, a preostaje nam još zgrada fakulteta te studentski i učenički dom, kao i, naravno, stanovi za profesore. Ulaganjem u obrazovanje i obrazovnu infrastrukturu, za što izdvajamo trećinu proračuna, jasno smo pokazali što nam je cilj.

4. Jeste li zadovoljni gospodarskom slikom grada? Koliko ulažete u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere?

Odgovorit ću kratko i jasno – u Umagu imamo tri glavna cilja: održivo gospodarstvo i društvo, jačanje otpornosti na krize te zelena i digitalna tranzicija. Iskreno, smatram dapoduzetnička slika može i, pod hitno, mora biti bolja. Ujedno, mišljenja sam da ona mora biti neovisna o turizmu, koji treba predstavljati dodanu vrijednost, a ne mono gospodarstvo. Iz navedenih smo razloga u našu gospodarsku zonu „Ungarija“ uložili oko 104 milijuna kuna ne bi li izgradili potrebnu infrastrukturui stvorili preduvjete za razvoj gospodarstva. Konačni cilj je rasporediti gospodarstvo na proizvodnju, poljoprivredu i ribarstvo te uslužne djelatnosti. Možda nam, u konačnici, ova kriza može pomoći da shvatimo da se moramo prvenstvenooslanjati na vlastite resurse.

5. Koliko ste u financiranju projekata uspjeli povući EU sredstava i koji su najvažniji EU projekti proteklog mandata?

Grad Umag se dokazao i kada je u pitanju povlačenje novaca iz EU blagajne. U protekle 4 godine pokrenut je i realiziran ukupno 31 EU projekt na području Umaga, a gdje su nositelji projekta bili Grad Umag ili jedna od gradskih ustanova/tvrtki. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 664.997.561,50 kuna, a neki od najznačajnijih su svakako energetska obnova OŠ Marije i Line, izgradnja dječjeg vrtića u Murinama, rekonstrukcija dječjeg vrtića „Duga“, izgradnja polivalentnog sportskog igrališta, projekti „(A)MARE?!“ (zaštita mora i priobalja) i projekt očuvanja i promocije tradicionalnih drvenih dizalica za barke. Tu su svakako i Erasmus projekti koje provode naše umaške osnovne škole te projekti u obrazovanju poput In.Code, Rini.me, ILUS, BE.CO.ME i mnogi drugi koje je osiguralo naše POU „Ante Babić“. Šećer na kraju, moram spomenuti najveći projekt, projekt koji je proglašen strateškim projektom Vlade Republike Hrvatske, a to je „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag – Savudrija – Novigrad“ vrijednostigotovo 557 milijuna kuna. Potvrda je to da se višegodišnji rad i trud svih gradskih institucija još jednom više nego isplatio.

6. Jedan od iznimno važnih Vaših projekata na području zelenih politika je i „Umag-Green City – Smart City“. Što bi u ovom segmentu očuvanja okoliša i zdravlja posebno izdvojili ?


Kao što sam malo prije spomenuo, radovi su punom jeku i u okviru najvećeg EU projekta koji se provodi na području grada Umaga, „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag – Savudrija – Novigrad“. Radi se o najvećoj i najvažnijoj investiciji na području ekologije i zaštite okoliša u našoj zajednici. Ovim će se projektom pročišćavati sve otpadne vode, 25 naselja će dobiti sustav odvodnje, a izgradit će se i 50 km kanalizacijske mreže uz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja pročišćavanja. Nadalje, jedna od najvažnijih investicija na području zelenih politika jest i projekt izgradnje odlagališta i reciklažnog dvorišta inertnog, građevinskog otpada „Valdemat“. Moramo se prisjetiti i plinofikacije, kao i pozitivnog utjecaja na gospodarstvo i očuvanje okoliša i zdravlja građana.Osim navedenih strateških investicija, Grad Umag kontinuirano ulaže u zelene površine u okviru akcijaUmaGOgreen, koje se provode nastojeći stvarati sve zeleniji i zdraviji grad. Imamo još puno posla i mnogo toga za odraditi, no naše zelene politike osiguravajunajljepši poklon zajednici, budućim generacijama, zdravlju naših sugrađana i ljepoti našega grada.

7. I na kraju, koji su Vam ključni planovi i ciljevi za ovaj 4. mandat?

Samoodrživi sustav na usluzi građana, opća, zdravstvena, materijalna, gospodarska, razvojna, obrazovana, komunalna, socijalna i društvena sigurnost te kontinuitet rada standardi na kojima se temelje svi naši projekti. Kroz projekt „Umag: Smart City-Green City“, u ovom mandatnom razdoblju očekujemo konačnu sanaciju odlagališta komunalnog otpada-Donji Picudo te dovršetak izgradnje odlagališta i reciklažnog dvorišta/sortirnice inertnog otpada i građevinskog materijala – Valdemat. Nadalje, nastavit će se izgradnja javnih parkirališta na glavnoj gradskoj rivi, uređenje parka „Humagum“ te izgradnja morske šetnice „Umaške promenade“. Nastavljamo i s revitalizacijom starogradske jezgre, i to projektom izgradnje Trga Sv. Martina te južne gradske šetnice.Što se obrazovanja tiče, planirana je izgradnja još jedne nove područne škole u Sv. Mariji na Krasu, a nastavljamo i s rekonstrukcijom Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“, kao i s izgradnjom novog polivalentnog igrališta pored te iste škole. Nastavlja se i s projektom izgradnje obrazovnog kampusa te se planira izgradnja posljednjeg u nizu, centralnog vrtića.

Nastavljamo i s izgradnjom POS-ovih stanova te se započinje s aktivnostima na izgradnji iduće zgrade, pete po redu. Ulaganje u prometnice je od strateške razvojne važnosti te u navedenu svrhu planiramo izdvojiti četvrtinu razvojnog potencijala proračunskih sredstava. Izgradnjom nove tržnice, koja sama po sebi ima značaj za cijelu zajednicu, realizirat će se projekt spajanja tržnice s novo izgrađenim Trgom 1.svibnja.

Na području sporta predviđena je izgradnja nove dvorane za boćanje u naselju Babići, nastavlja se s izgradnjom nogometnog kampusa „Stella Maris“, planira se izgradnja novih tenis terena, rekonstrukcija sportske dvorane „Stella Maris“, kao i rekonstrukcija i prenamjena dvorane Bašanija u centar za gimnastiku. Ujedno, očekujemo iz javnih izvora financiranja mogućnost realizacije projekta obnove javnih zgrada, društvenih domova, nadogradnju vatrogasnog doma te izgradnju skloništa za životinje. Već sam napomenuo, vrlo smo ambiciozni, no i realni. Sve što sam upravo nabrojio predstavlja realnu projekciju projekata koje će uvelike promijeniti izgled Umaga i kvalitetu življenja. Imamo znanja, imamo želju i siguran sam da ćemo zajedno s našim sugrađanima nastaviti raditi za dobrobit svih nas i budućih naraštaja.

EKSKLUZIVNI INTERVJU: VILI BASSANESE – mojih 12 godina na čelu Grada Umaga

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide