Istra je prva mediteranska regija u zelenom ove godine

radio-online-radio-eurostar-umag (7)

Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, Njemačka je ovog tjedna četiri hrvatske županije stavila na listu ”zelenih” regija. To su Istarska, Požeško-slavonska, Bjelogorsko-bilogorska i Krapinsko-zagorska županija, javljaju iz Hrvatske udruge turizma.

Stavljanje tih županija na ”zelenu” listu za putnike znači da se od prošle nedjelje, 7. ožujka, pri povratku u Njemačku iz spomenutih županija ne mora predočiti negativan PCR test i nije potrebna karantena.

Takva situacija bez ograničenja u putovanjima za turiste ključna je za uspjeh ove turističke sezone, kako za Istru kao regiju koja privlači najveći broj turista, tako i za ostatak jadranskih regija. Tako je i odmah po svrstavanju Istre u ”zelenu” regiju, vidljiv porast interesa s njemačkog tržišta za odmor u Istri.

Za domaći turistički sektor vrlo je bitno Njemačka konzistentnost u poštivanju regionalnog pristupa u procjeni sigurnosti neke destinacije, jer to posebno motivira građane određene regije, u Hrvatskoj su to županije, na odgovorno ponašanje.

”Činjenica da je Istra jedna od nekolicine zelenih regija u čitavoj Europi, i to u trenutku kada sve zemlje članice EU bilježe rast trenda oboljelih, odašilje odličnu poruku pred početak sezone. Nijemcima je Istra još u sjećanju kao jedna od posljednjih europskih regija koje su ostale u ”zelenom” prošle jeseni pa sada ova dobra situacija pred sezonu sigurno pozitivno utječe na generalnu percepciju Istre i Hrvatske. No, imamo još puno posla do početka sezone oko poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji. Povoljna epidemiološka situacija i percepcija sigurnosti su ključ za uspjeh ove sezone”

Hrvatska razmatra uvođenje brzih testova za turiste, standard postavljaju Njemačka i Austrija

Iako je Hrvatska sa incidencijom od 160 novooboljelih u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika i dalje u samom vrhu najsigurnijih EU zemalja, ključni preduvjeti za kontrolu epidemije i osiguravanje kvalitetne epidemiološke situacije u narednim mjesecima bit će: udio procijepljenog stanovništva i dostupnost brzih testova.

Zbog relativno sporog procesa cijepljenja, Hrvatska kao što su to već učinile neke zemlje Europske unije, razmišlja o povećanju dostupnosti brzih testova za stanovništvo, ali i za turiste. To je vrlo važno jer ako ti brzi testovi postanu standard u Njemačkoj i Austriji, koje su naše ključne emitivne destinacije, treba postati standard i u Hrvatskoj. U tom kontekstu, važno je osigurati što veću dostupnost tih brzih testova u turističkim destinacijama, po mogućnosti i u objektima gdje borave turisti.

”Hrvatska razmatra model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na više punktova, o kojima će se odlučivati u suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo”, istaknuli su iz Ministarstva turizma i sporta.

Hrvatska uvela “Stay Safe in Croatia” oznaku sigurnosti i radi na definiranju uvjeta prelaska granica za ovu sezonu

Hrvatska je uvela Stay Safe in Croatia oznaku sigurnosti kojom su propisani sigurnosni protokoli za sve sudionike u turizmu, a započele su i edukacije na terenu kojima se predstavlja protokol i preporučene mjere s ciljem zahvaćanja što više turističke ponude. Oznakom sigurnosti obuhvaćeno je više od 200.000 ugostitelja i pružatelja usluga u turizmu i s turizmom povezanih djelatnosti, a iz Ministarstva turizma i sporta su otkrili velik interes za dobivanjem oznake – u samo tjedan dana od pokretanja projekta obradili su više od 5.000 zahtjeva.

Od ovog je tjedna u funkciji i službena stranica projekta Stay Safe in Croatia na 9 jezika na kojoj će svi zainteresirani moći pronaći informacije te predati zahtjev za dodjelu besplatne nacionalne oznake sigurnosti. Projekt će biti popraćen i promotivnom kampanjom tijekom ožujka i travnja u deset zemalja, a poruka Stay Safe in Croatia bit će glavna poruka svih promotivnih kampanja tijekom cijele 2021. godine.

”Uz uvođenje nacionalne oznake sigurnosti, sada je vrijeme za dodatno razrađivanje plana sezone koji će uključivati nekoliko scenarija, od idealnog do onog koji predviđa pogoršanje epidemiološke situacije. Moramo biti spremni na sve scenarije, a s ciljem osiguravanja maksimalne sigurnosti za turiste u turističkim destinacijama. Ključno je u ovoj fazi ići i na sklapanje bilateralnih sporazuma s naših desetak najvažnijih emitivnih tržišta, a s ciljem definiranja uvjeta putovanja u uvjetima različith epidemioloških situacija”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Hrvatska i dalje čeka zajednički stav na razini Europske unije o uvjetima prelazaka granice, no, kako je potvrdio potpredsjednik Vlade i ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, u slučaju izostanka zajedničkog dogovora prije početka sezone, Hrvatska će imati svoju politiku vezanu uz prelazak granica.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide