Grad Umag je svečano proslavio svoj dan

Grad Umag je svečano proslavio svoj dan

Ovogodišnji je Dan Grada Umaga, 6. svibanj, obilježen u skladu s epidemiološkim mjerama, pridajući mu pritom diskretniju, no i dalje slavljeničku notu. Od polaganja vijenaca, žive glazbe, svečane dodjele posebnih zahvalnica, pa sve do svečane proslave Dana Grada Umaga uz dodjelu zahvalnica Gradonačelnika i nagrade za životno djelo, može se reći kako su se odvila događanja za sve ukuse i generacije, sve ciljne skupine naših sugrađana, vodeći se misijom vodiljom Umaga. 

U jutarnjim je satima 6. svibnja atmosfera na Trgu 1. svibnja bila obogaćena prekrasnim aranžmanima dua „Blackbirds“ čiji su glasovi i ugodna glazba oduševili prolaznike, mamili im osmjehe na licima te ulijevali nadu kako stižu puno bolji dani, uz sve blažu prisutnost korona krize.

Nakon obilježavanja na umaškom groblju, a potom i kod spomen obilježja svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, gdje su položeni vijenci povodom 76. obljetnice oslobođenja i pobjede nad fašizmom, točno u podne u Gradskoj su se vijećnici Grada Umaga okupili predstavnici svih sudionika koji su dali izuzetan doprinos u sprječavanju širenja zaraze virusom Sars-Cov2 (Covid-19) na području Grada Umaga i Istarske županije te pružanja adekvatne skrbi zaraženima s područja Umaga, a za koje je Odluku o dodjeli posebnih zahvala donijelo Gradsko vijeće Grada Umaga-Umago. Posebne su zahvale tako uručene Zavodu za javno zdravstvo Istarske Županije, Općoj bolnici Pula, Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske Županije, Istarskim domovima zdravlja, Stožeru civilne zaštite Istarske županije, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Umag, Ministarstvu unutarnjih poslova-PP Umag, Gradskom društvu Crvenog križa Buje, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Umag, Trgovačkom društvu Komunela d.o.o. Umag, Trgovačkom društvu 6. maj d.o.o. Umag, Bojanu Štokovcu-načelniku stožera civilne zaštite Grada Umaga, Jovanki Popović Glavičić-voditeljici umaške ispostave HMS, Damiru Leki, spec. epidemiologije, epidemiologu umaške ispostave ZJZIŽ, Nenadu Ferenčiću-višem sanitarnom inspektoru, Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag te gospodinu Danielu Ferlinu, dr. med., voditelju umaške ispostave Istarskih domova zdravlja.

Dan Grada Umaga: s posebnim pijetetom odana počast zaslužnim građankama i građanima

U popodnevnim satima Dan Grad Umaga obilježen je svečanom proslavom tijekom koje su dodijeljene zahvalnice Gradonačelnika, kao i nagrada za životno djelo. Tako su zahvalnice Gradonačelnika otišle u ruke Marinele Žužić, Ede Zubin, Melija Grižančića, Marijana Široke, Emanuela Melona, Fabricija Vežnavera, vlasnika restorana Pergole, Damira Grunbauma, predsjednika Nogometnog kluba Umag, Davida Beletića te Nicolaea Vasca.

Nagrada za životno djelo temeljem Odluke Gradskog vijeća Grada Umaga-Umago, zasluženo je uručena svestranom, legendarnom Umažaninu, vječnom sportašu, sportskom i životnom učitelju brojnih Umažana, Damiru Steki, koji se u ime svih nagrađenih obratio prisutnim uzvanicima. 

Tijekom svečane proslave Dana Grada Umaga tradicionalno se prisutnima obratio gradonačelnik Vili Bassanese, predstavljajući javnosti brojne realizirane projekte, kao i one u tijeku.

„Zajedno ćemo nastaviti graditi Umag po mjeri svojih stanovnika i jednakih mogućnosti za sve, Umag koji će hrabro težiti ka europskim vrijednostima i u kojem je raznolikost bogatstvo.

Poštovane sugrađanke, poštovani sugrađani, danas slavimo naš grad, grad koji se kroz povijest mjenjao, no nikada nije izgubio snagu. Poštivanjem naslijeđa, čuvamo osjećaj za zajednicu i stvaramo vrijednosti koje nas uče pripadnosti. A, naše najveće bogatsvo je naša raznolikost. Čuvajmo i poštujmo prošlost i tradiciju, ali sustavno promišljajmo i osobnim doprinosom stvarajmo budućnost i grad kojim se ponosimo. 


Hvala vam na svakodnevnom stvaranju naše bolje, ljepše i sretnije zajednice, jer mi to zajedno zaista možemo!“ naglasio je u svojem govoru Bassanese.

Osim sveobuhvatnog video uratka o našem prekrasnom Umagu, realiziranim i budućim projektima, ovogodišnje iznenađenje bio je i video uradak koji prikazuje naše brojne sugrađane koji na poseban način izražavaju emocije vezane za naš grad. Ovdje se pojavljuju i naši uspješni Umažani afirmirani na mnogim poljima diljem RH i u inozemstvu. Tako se pojavljuju i Martina Tomčić-Moskaljov-vrhunski operni mezzospopran, rođena u Umagu upravo na Dan Grada Umaga, Vanja Rupena- Miss Hrvatske 1996., top model i uspješna modna agentica u Italiji, Tomislav Bošnjak-najbolji rukometaš na Svjetskom prvenstvu gluhih i nagluhih 2018. u Brazilu te Luna Jušić-naša baletanka i članica Accademie Teatro alla Scala-Milano.

Nagrađeni laureat David Beletić, osvajač zlatne medalje na Svjetskom natjecanju u dijatoničkoj harmonici 2019. godine, dodatno je „začinio“ dobru atmosferu svojom jedinstvenom izvedbom, čime je i zaključena ovogodišnja proslava Dana Grada Umaga, sa željom da se i nastavak mjeseca našega Grada nastavi u istom, vedrom i pozitivnom tonu.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide