Gradnja Istarskog ipsilona najveći francuski posao u Hrvatskoj

Gradnja Istarskog ipsilona najveći francuski posao u Hrvatskoj

Što se tiše gospodarske suradnje, uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj, gradnja Istarskog ipsilona najveći je francuski posao u Hrvatskoj. Koncesija je potpisana 1995. na 32 godine, a prošle godine produljena je za još 12, piše HRT

“Mi smo uložili preko milijardu eura to je najveće ulaganje Francuske u Republiku Hrvatsku, u jednoj faznoj gradnji istarskog ipsilona od Umaga do Pule. Zatim i nedavno od Pazina do tunela skoro 400 milijuna eura u zadnjih četiri godine, a također nedavno smo pokrenuli i drugu cijev tunela Učka s investicijom od 200 milijuna eura, nabrojao je Dario Silić, generalni direktor Bine Istra.

Još jedan važan infrastrukturni projekt i javno-privatno partnerstvo povezuje Hrvatsku i Francusku. U gradanju zračne luke u Zagrebu uloženo je 300 milijuna eura.

Još jedan važan infrastrukturni projekt i javno-privatno partnerstvo povezuje Hrvatsku i Francusku. U gradanju zračne luke u Zagrebu uloženo je 300 milijuna eura.

“Francuzi imaju određeni know how u nekim nišama kao što su to primjerice javno-privatna partnerstva i ja mislim da oni tu mogu puno pridonijeti u Hrvatskoj gdje su javno-privatno partnerstvo nedovoljno razvijeni, ja bi rekao ili možda na neki loši način razvijeni, tako da tu postoji stvarno mogućnost prijenosa know how, smatra David Gabelica, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.

Francuski partneri važni su i domaćem proizvođaču autodijelova koji 60% prihoda ostvaruje upravo na tom tržištu.

Još više poslova izvoznici očekuju kad Hrvatska pristupi europodručju.

“Za sve članove naše komore, a i investitore, to je jedan veliki plus koji će omogućiti puno bolju suradnju obje strane, kako francuska ulaganja u Hrvatsku, tako i našim izvoznicima izvoz u Francusku, objasnila je Višnja Ježić Sorić, predsjednica Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore.

Nadaju se da će i kupnja vojnih aviona potaknuti nova francuska ulaganja u Hrvatsku.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
05/12/2021, 08:18
Umag
 

Oblačno
8°C
Subjektivno: 8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vjetra: 0 km/h JJI
Naleti vjetra: 0 km/h
Izlazak sunca: 07:30
Zalazak sunca: 16:23