Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese pisao županu: PRESTANITE OBVEZE ŽUPANIJE PREBACIVATI NA GRADOVE I OPĆINE!

Tko će stati na kraj bespravnoj gradnji?

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese uputio je istarskom županu Borisu Miletiću otvoreno pismo povodom Koordinacije s (grado)načelnicima Istre, sazvane za 6. lipnja u Pazinu. 

Pismo objavljujemo u cjelosti:

Poštovani župane g. Miletiću,

svi dosadašnji župani imali su koordinacije s (grado)načelnicima kada se radilo o strateškim temama bitnim za cijelu županiju, koju ste praksu Vi i nastavili.

Svaka Vaša koordinacija s gradonačelnicima se sastoji od iznašanja problema koju Županija ima u svom redovitom funkcioniranju ili o problemima funkcioniranja ustanova kojima je Županija osnivač, kao i konstataciji da Županija nema dovoljno novaca, odnosno sve što je zapravo u Vašoj nadležnosti rada.

Za razliku od prethodnih župana, svaka Vaša koordinacija završava s ‘traženjem’ od  Gradova i Općina da isti financiraju Vaš redoviti rad, odnosno da financiraju rad ustanova kojima je Županija osnivač.

‘Situacija u zdravstvu je gotovo katastrofalna’


Istarska županija, kao osnivač zdravstvenih ustanova i bolnica na području Istarske županije, financira se sukladno zakonu te ima obvezu i odgovornost skrbiti o zdravstvu, što je i osnovna svrha postojanja Županija. Za većinu građana 41 grada i općina, Istarski domovi zdravlja (njih sedam) su jedino mjesto pružanja primarne zdravstvene skrbi. Danas nažalost moramo konstatirati i upozoriti na nejednakost u zdravstvenoj skrbi te na činjenicu da neki građani Istre nemaju ni svog obiteljskog liječnika, a da o ostalom stručnom medicinskom kadru i ne govorimo.

Situacija je gotovo katastrofalna, a razloga je, naravno, više. No, sam Vaš poziv na koordinaciju je dokaz da se nije na vrijeme promišljalo i da nisu osigurane poticajne mjere kako bi se privukao medicinski kadar u Istarske domove zdravlja i Hitnu medicinsku pomoć, ustanove koje su većini građana u Istri jedini doticaj sa zdravstvenom skrbi.

Napominjem da gradovi i općine, iako nemaju obvezu niti je u njihovoj ingerenciji, već sada sufinanciraju zdravstvo, a koje je u nadležnosti Županije. Tu je opća bolnica u Puli, bolnica „Martin Horvat“ u Rovinju, a JLS financiraju i rad medicinskog kadra u Istarskim domovima zdravlja te Hitnoj medicinskoj pomoći. Grad Umag, primjerice, kao i drugi pojedini gradovi, je kupio ili izgradio stanove za medicinski kadar koji radi u Županijskim ustanovama, sufinancirao stanovanje za medicinske sestre, osigurao poticajne stipendije od 5.000 EUR godišnje za medicinski kadar, redovno sufinancira medicinsku opremu, a financirana je i izgradnja zgrade za Hitnu medicinsku pomoć. Dakle, svi Gradovi i Općine već izdvajaju novac za zdravstvo, pritom uskraćujući sredstva za neke druge svoje projekte, a ne smijemo zaboraviti i da sve turističke zajednice, iako nisu obvezne, isto tako izdvajaju za zdravstvo koje je u ingerenciji Županije.   

Istovremeno, sukladno Vašim medijskim istupima, svako financiranje zdravstvenih ustanova kojima je Županija osnivač medijski prikazujete kao nad standardno, dok za redovno financiranje potonjih ustanova tražite pomoć od jedinica lokalne samouprave. Mi to svakako i činimo, no sve ima svoju granicu kako zakonsku, tako i financijsku.

Bassanese predlaže Kaštijun kao temu koordinacije 


Prema Financijskom izvješću IŽ ostvareni višak 2022. godine iznosi 190 milijuna kuna, od čega same Županije 96 milijuna kuna, korisnika 94 milijuna kuna, dok je prihod od poreza na dohodak narastao na 180 milijuna kuna –  a to je, za usporedbu, kao Poreč, Rovinj, Umag, Labin i Pazin zajedno.

Temeljem navedenih činjenica molim Vas da zakonske obveze i ingerenciju Županije rješavate kroz županijski proračun jer je jasno da novci postoje, a ne da na Gradove i Općine  prebacujete Vašu financijsku obvezu.

Vrijeme je da se u Istri počnemo baviti ozbiljnim strateškim problemima, stoga ću biti slobodan za iduću koordinaciju župan-(grado)načelnici predložiti Vam tematiku Kaštijuna kojoj se ne nazire rješenje, dokle god svi Gradovi i Općine Istarske županije ne budu vlasnici sukladno postocima i udjelima u vraćanju kredita uz napomenu da je veći dio EU novca bio namijenjen za sve JLS Istre, a ne samo za Pulu i Županiju, koja se, usput rečeno, ne bavi djelatnošću gospodarenja otpadom.”, napisao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide